Meetings No 75
Intro
Vi hörs snart, Ibrahim Baylan
Dags att staten tar ett strategiskt och ekonomiskt ansvar för mötesindustrin.
Cover Story
Vanessa Butani, Scandic Hotels
Koncernen tar nya hållbarhetsinitiativ.
Radar
Många positiva synergieffekter efter bordtennis-VM i Halmstad
Lag-VM i bordtennis är ett lysande exempel på bra bieffekter av ett event.
Psykologiska möten
Det dysfunktionella förnuftet
Hans Gordon om när vi människor låter mycket bli fel.
Intermission
Position Yourself
Go a little bit out of your depth.
Omvärldsanalys
Malin Åkerström
Vad är möten egentligen för något?
Radar
Azerbajdzjan blir värd för den internationella rymdkongressen år 2022 med 6 000 deltagare
Azerbajdzjan tar plats som global destination för Business Events.
Sharma
9 Key Lessons From The 5AM Club
Urging you to battleproof your creative genius.
Hjärnkoll
Genomsnittsföretaget förlorar med än 20 procent av sin produktiva förmåga på organisatoriska hinder
Våra hjärnor fungerar på samma sätt som de gjorde innan it lanserades.
Kellerman
E6an i svensk mötesindustri formar framtiden
Förutsättningen för att Sverige ska bli ännu bättre.
platsannonser
nyheter
hotellnytt
Skandinaviens första Radisson Red
öppnar i Aarhus, Danmark.
flygnytt
Easyjet öppnar fler linjer
för att möta starkt ökande efterfrågan.
2-3 september
Nu börjar nedräkningen
till Nordic Meetings & Events Expo 2020 i Köpenhamn.
17-18 september 2020
Seoul blir värd
för UIA:s virtuella rundabordssamtal.
första gången på 51 år
Dubai Rugby Sevens 2020
ställs in på grund av Covid-19.
nytt jobb
Han blir vd för Visit Lund
lämnar digitaliseringsarbetet i svensk elitfotboll.
Ska Sverige öppna sist?
​Nödrop från mötesindustrin!
Öppet brev till regeringen, riksdag, media och övriga intressenter.
22 & 23 september
Framtidens arbetsplats
- Ett digitalt event med Senab och Katarina Gospic.
Clean & Safe
Ny säkerhetsmärkning
bidrar till tryggt resande i Schweiz.
openforbusiness.com
Safetures nya verktyg
hjälper anställda boka säkra resor.
Länkar
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
E6an i svensk mötesindustri formar framtiden

Alla som jobbar inom svensk mötesindustri vet att Stockholm är nummer ett som mötesstad när man tittar i ICCAs statistik. Men sett ur ett internationellt perspektiv har Göteborgs mycket framgångsrika arbete med hållbarhet mött hög uppskattning. Fyra år i rad har Göteborg vunnit priset som världens mest hållbara mötesstad inom mötes- och eventindustrin.

Sverige har flera andra starka kandidater bland mötesstäderna i ICCA-statistiken: Malmö, Uppsala, Stockholm, Karlstad och Västerås. Bland de svenska städer som har en placering längre ner på listan finns det fortfarande en hel del att göra.

Sett ur ett strategiskt perspektiv har Göteborgs mötesstrategi väckt nyfikenhet runt om i världen inom mötes- och eventindustrin. Australien och Kanada ligger också bra till med sina nationella strategier kring möten och event. Om Sverige kunde ta hand om Göteborgs strategi och göra den till Sveriges, skulle vi snabbt kunna flytta fram våra positioner.

En annan stad längs västkusten, Halmstad, har kommit riktigt långt i idéarbetet med att skapa möten kring event, och event kring möten. Halmstad Convention Bureau är duktiga på att skapa idrottsevenemang på hög internationell nivå. Tillsammans med sina samarbetspartners har de utformat en utbildning för internationella bordtennistränare, och det är en direkt följd av att staden arrangerande ett mycket lyckat VM i bordtennis år 2018. Precis så utvecklas en stad som har en smart Convention Bureau och en politisk ledning som begriper potentialen i att utveckla människor, högskolan och staden genom sitt strategiskt genomförda arbete.

Ännu lite längre söderut ligger Helsingborg som nästa år får sin hett efterlängtade kongressanläggning precis vid Öresund. Lite samma känsla som i Visby, men med en betydligt större stad omkring sig. Här finns en stor potential med Helsingborg Convention & Event Bureau och H22. Det är kanske inte så många som vet vad H22 betyder, men det är i alla fall inte ett handbollslag på väg uppåt. H22 handlar om The Making of a Smarter City, och är stadens innovationscenter som bland annat ska mynna ut i en stadsmässa år 2022, därav namnet. Inom tre år ska Helsingborg kunna så mycket om smart och hållbar utveckling att världens ögon riktas dit.

Helsingborg står inför ett spännande decennium. När Nordic Choice satsning på Clarion Hotel & Congress Sea U öppnar om ett år så blir hotellet stadens största med 250 hotellrum och en kongresshall som rymmer hela 1 250 personer. Några hundra meter från Sea U ligger Clarion Grand Hotel som med sina 158 rum ger destinationen stora möjligheter att bli en stjärna på mötes- och eventhimlen. Se där hur mötesstäderna längs en del av E6an utvecklas. Gissa var alla politiska partier lägger många av sina kongresser åren framöver?

Det här året blir spännande för svensk mötesindustri. Vi tänker ligga i framkant när det gäller innovation, utveckling, och ha stenkoll på de människor som faktiskt gör skillnad och skapar förutsättningar för att Sverige ska bli ännu bättre som ett av världens ledande länder för möten och event.

Kan nu också näringsminister Ibrahim Baylan se till att nya helstatliga Visit Sweden gör en strategiskt genomtänkt internationell satsning där också möten och event ingår, och inte låta Visit Sweden enfaldigt arbeta för att allt ska göras digitalt, har vi tagit ett bra kliv framåt. Det personliga mötet kommer alltid att vara det som avgör ett lands utveckling.