Meetings No 75
Intro
Vi hörs snart, Ibrahim Baylan
Dags att staten tar ett strategiskt och ekonomiskt ansvar för mötesindustrin.
Cover Story
Vanessa Butani, Scandic Hotels
Koncernen tar nya hållbarhetsinitiativ.
Radar
Många positiva synergieffekter efter bordtennis-VM i Halmstad
Lag-VM i bordtennis är ett lysande exempel på bra bieffekter av ett event.
Psykologiska möten
Det dysfunktionella förnuftet
Hans Gordon om när vi människor låter mycket bli fel.
Intermission
Position Yourself
Go a little bit out of your depth.
Omvärldsanalys
Malin Åkerström
Vad är möten egentligen för något?
Radar
Azerbajdzjan blir värd för den internationella rymdkongressen år 2022 med 6 000 deltagare
Azerbajdzjan tar plats som global destination för Business Events.
Sharma
9 Key Lessons From The 5AM Club
Urging you to battleproof your creative genius.
Hjärnkoll
Genomsnittsföretaget förlorar med än 20 procent av sin produktiva förmåga på organisatoriska hinder
Våra hjärnor fungerar på samma sätt som de gjorde innan it lanserades.
Kellerman
E6an i svensk mötesindustri formar framtiden
Förutsättningen för att Sverige ska bli ännu bättre.
platsannonser
Strategisk projektledare
Destination Eskilstuna
nyheter
16-17 juni 2020
Internationell kongress
om 3D-printing till Örebro.
bra initiativ
Turistrådet Västsverige
hjälper besöksnäringen att behålla anställda.
omställningen är här
Internationell konferens
för framtidens handel kommer till Stockholm.
500 000 drabbade
EXPO2020 i fara
- hotell och restauranger är nere på 20 procents beläggning.
08.45 - 11.00
Upplev Trädgårdsmässan LIVE
hemifrån i morgon.
ett gött initiativ
”För ditt Göteborg”
stöttar lokala besöksnäringen.
Lastbilbranschen enig
Elmia Lastbil
flyttas fram till 2021.
fint initiativ
Elite Hotels sträcker ut handen
till 70+ och vårdpersonal.
tidig statistik
Konkurser inom hotell- och restaurang
väntas öka med 57 % i mars månad.
20-22 oktober
GastroNord tar nya tag i oktober
bokningarna var de största hittills.
Länkar
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Många positiva synergieffekter efter bordtennis-VM i Halmstad

Lag-VM i bordtennis, som genomfördes i Halmstad för två år sedan, är ett lysande exempel på bra bieffekter av ett evenemang. Det är dessutom ett utmärkt exempel på hur viktigt det är med samarbeten. I det här fallet var de fem samarbetspartners: Svenska Bordtennisförbundet, International Table Tennis Federation, ITTF, Halmstad Bordtennisklubb, HBTK, Riksidrottsuniversitetet vid Högskolan i Halmstad samt Halmstads kommun.

I början av december genomfördes en helt ny internationell utbildning vid Högskolan i Halmstad. Det är ett pilotprojekt sprunget ur samarbetet i samband med bordtennis-VM i staden år 2018. Det är en kurs för bordtennistränare på hög nivå och som arbetar med spelare regelbundet. Tolv internationella tränare och lika många svenska coacher ska studera tillsammans. Kursen består både av teoretiska och praktiska sessioner som fördjupar tränarnas färdigheter och kunskaper.

Enligt Tomas Buza, förbundschef för Svenska Bordtennisförbundet, är samarbetet med det internationella förbundet och Högskolan i Halmstad mycket värdefullt.

”Det är världsklass på föreläsarna. För oss är det en otroligt viktig utbildning då den fyller ett stort behov. Vi behöver bli både bättre och fler. Vi ser en enorm potential för framtiden och hoppas att kunna permanenta utbildningen. Utbyte ger utveckling och gagnar alla.”

Vid Högskolan i Halmstad finns ett av Sveriges Riksidrottsuniversitet, och här kan bordtennisspelare förena sin idrottsliga karriär med akademiska studier.

Urban Johnson, professor i psykologi med inriktning idrottspsykologi vid Högskolan i Halmstad:

”Den här coachutbildningen blir av tack vare att VM i bordtennis hölls i Halmstad år 2018. Det var i samband med det som de rätta kontaktytorna uppstod.”

Det var vid en gemensam studieresa till Shanghai University of Sport år 2017 som idén föddes. På deras campus finns China Table Tennis Collage, CTTC, det är en av världens starkaste akademier med fokus på bordtennis och universitetsstudier.

”Nu är idén verklighet, och vi hoppas att det här pilotprojektet med coachkursen i förlängningen ska kunna permanentas. Här finns en fantastisk potential för utveckling inom det idrottsvetenskapliga området. En av de möjligheterna är att få hit världens samlade kompetens inom området, exempelvis via vetenskapliga kongresser”, säger Urban Johnson.

Sedan bordtennis-VM genomfördes i Halmstad har staden blivit en etablerad destination i hela bordtennisvärlden. Mästerskapet fick också en plats i historieböckerna sedan Korea valde att spela som en nation i damernas kvartsfinal. Den gemensamt undertecknade flaggan finns att se på i Halmstad Arena.

Ann Johansson är chef för Evenemang och möten inom Destination Halmstad. Hon menar att effekten av bordtennis-VM lever i allra högsta grad. Mästerskapet gav inte bara mångmiljonintäkter till näringslivet i Halmstad och Halland. Det har även satt avtryck genom de många sociala aktiviteter som har arrangerats i regionen.

”När vi jobbar för att ta hem stora evenemang och möten till Halmstad så vet vi på Halmstad Convention Bureau att det ger många positiva effekter långt efter att arrangemangen är genomförda. Men alla tänker nog inte på det utan ser bara själva evenemanget. Vi hoppas att den här speciella coachkursen kan vara en ögonöppnare för vilka synergier som kan uppstå”, säger Ann Johansson.

Den turistekonomiska rapporten för evenemanget visar att besökarnas totala omsättning uppgick till 51,6 miljoner kronor, varav cirka 21,4 miljoner kronor gick till logi/boende. Cirka 30,2 miljoner kronor gick till konsumtion.

”Att jobba för att få stora evenemang och möten till en kommun är oerhört viktigt ur ett långsiktigt perspektiv. Platsmarknadsföringen bidrar till ökad attraktivitet som har socioekonomiska intressen. Spinoff-effekter ger avtryck på samhällsekonomiska aspekter kopplat till exempelvis social och ekonomisk hållbarhet. Allt handlar om att se helheten”, säger Ann Johansson.