Meetings No 73
Intro
När förutsättningarna ändras
Atti Soenarso om digitaliseringens betydelse för utveckling.
Cover Story
Hållbara möten vital del av Göteborgs nya strategi
Annika Hallman: Möten betyder så mycket mer än bara hotellnätter.
Radar
Wales tar plats på möteskartan
Business Events har starkt stöd politiskt.
Psykologiska möten
För troende
Hans Gordon om förtroendepredikanter och tilltrons utsiktsplats.
Intermission
You Are Not Safe
Predicting the birth of the Internet with 20/20 hindsight.
Den digitala gästresan
Henrietta Oliphant Lodin
Om att distribuera hotellrum via blockchain.
Sharma
Amazing Books to Read (The List)
Robin Sharma: A phenomenal library is richer than financial prosperity.
Radar
Sverige tar skogen till Expo 2020 i Dubai
Regeringens enskilt största satsning inom export- och investeringsfrämjandet.
Radar
Sociala medier leder utformningen av event
IMEX Group om framtida strömningar.
Radar
Rotterdam bygger flytande solpanelspark
Vill erbjuda mer utrymme för att skapa ren energi i Rotterdam.
Hjärnkoll
Virtual Reality
Katarina Gospic om att jobba med VR business to business.
Kellerman
Visst är Göteborg på väg mot världsrekord
Roger Kellerman om internationellt uppmärksammad svensk hållbarhet.
platsannonser
nyheter
Öppna gränsen nu!
Greater Copenhagen
vill se en regional lösning för gränsöppning.
Coronakrisen
Region Stockholm
beviljar 500 000 kronor till Destination Sigtuna.
3-4 februari 2021
Smart Manufacturing:
Premiär för ny mässa inom industrin.
förflytta och förädla kunskap
Europas största konferens
inom högre utbildning till Göteborg.
PCO-kunskap
Samarbete
ska leda till fler kongresser i Jönköping.
mat och möten
Gastronomi Sverige Commis Award 2020
- vinnare Thilda Mårtensson.
flygnytt
Peab lägger ner driften
Ängelholm Helsingborg Airport tills vidare.
Omställning
Så blir Bokmässan 2020
ställs om till en digital bildningshubb.
framtiden kommer närmare
Eskilstuna kongresshus
står klart 2026.
stor utbyggnad på G
Chalmers Konferens & Restauranger
tar över Universeums restaurang- och eventverksamhet.
Länkar
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Visst är Göteborg på väg mot världsrekord

För tredje gången i rad vinner Göteborg ICCAs GDS-Index för världens mest hållbara stad för möten. Priset togs emot av Annika Hallman, chef för Göteborg Convention Bureau, inför över 1 000 personer under ICCAs världskongress i Dubai i slutet av förra året. Det kan tyckas vara en självklarhet att svenska städer ska finnas med i toppen på ett hållbarhetsindex i ett land där en kampanj som Håll Sverige Rent har sitt ursprung för över 50 år sedan. Men är det självklart? Nej, definitivt inte.

I det här sammanhanget är Sverige en förebild för resten av världen. I GDS-Index intar Göteborg första platsen internationellt med magiska 94 procent. Uppsala och Helsingfors delar på plats fem med 84 procent, och på sjätte plats är Malmö med 82 procent. Stockholm har plats 12 med 70 procent, därefter kommer Jönköping (och Stuttgart) på plats 15 med 66 procent, och Västerås hamnar på plats 15 med 64 procent. Karlstad delar plats 17 (65 procent) med schweiziska Lausanne-Montreux. Att sju svenska städer finns på en topp-20-lista i ett internationellt index för världens mest hållbara mötesdestinationer är det inte många som vet om.

Tänk dig samma sak om det handlade om fotboll. Medierna skulle fylla sida upp och sida ner med artiklar om våra svenska framgångar, det skulle pratas i tv-soffor, göras reportage och experter skulle kommentera sakernas tillstånd med eftertryck. Att det ser ut så här när det gäller världens mest hållbara städer för möten verkar mest vara ett sömnpiller.

Städer som Barcelona, Monaco, Zürich, Glasgow, Melbourne, Sydney, Bryssel, Lausanne och japanska Kyoto, är alla väldigt inspirerade av de svenska och skandinaviska städernas framgångar när det gäller hållbarhetsarbete. När vi pratade om GDS-Indexet med Rob O’Keefe, Chief Marketing Officer för Monterey County Convention & Visitors Bureau i Kalifornien, sa han: ”Jag drömmer om att vi gör det som Göteborg redan har gjort, och att vi blir en världsstad för hållbara möten.”

Göteborg har lyft in sitt framgångsrika hållbarhetsarbete i ett större perspektiv. Det finns en strategi för att synliggöra mötets betydelse av utvecklingen av staden och regionen, av universitet, högskolor och företag. Självklart nagelskådar många andra nationella och internationella destinationer det här projektet för att se vad de kan lära.

I Australien har man arbetat fram en mötesstrategi som i mångt och mycket bottnar i samma idéer som Göteborg har. Det arbetet har skett parallellt trots det gigantiska avståndet destinationerna emellan. När tiden är mogen är den det på flera platser samtidigt.

Jag kan garantera att det inte finns en enda framgångsrik convention bureau i världen som inte redan har läst igenom det som finns att läsa i ämnet. I Australien har man också skrivit en bok om vilken betydelse kongresser har för samhällsutvecklingen i landet. I boken The Power of Conferences beskrivs hur arbetet att ta fram mötesstrategin har gått till. Det är intressant läsning som varje convention bureau, som tar sitt arbete på allvar som samhällsutvecklare, borde känna till. I vår engelska tidning som kom ut i december uppmärksammade vi boken och kraften i dess budskap.

När du har läst färdigt The Power of Conferences bokar du ett möte med din stads ledande politiker, och delar med dig av det som skulle kunna genomföras på er hemmaplan. Här finns flera nycklar till framtiden. Att du tar del av Göteborgs mötesstrategi är förstås en självklarhet. Staden är på väg mot världsrekord i hållbarhet. Nästa steg är att Göteborg blir världens bästa mötesstad i alla kategorier. Ett sådant index arbetas just nu fram i Australien, och Meetings International är mediapartner i det arbetet.