Meetings No 73
Intro
När förutsättningarna ändras
Atti Soenarso om digitaliseringens betydelse för utveckling.
Cover Story
Hållbara möten vital del av Göteborgs nya strategi
Annika Hallman: Möten betyder så mycket mer än bara hotellnätter.
Radar
Wales tar plats på möteskartan
Business Events har starkt stöd politiskt.
Psykologiska möten
För troende
Hans Gordon om förtroendepredikanter och tilltrons utsiktsplats.
Intermission
You Are Not Safe
Predicting the birth of the Internet with 20/20 hindsight.
Den digitala gästresan
Henrietta Oliphant Lodin
Om att distribuera hotellrum via blockchain.
Sharma
Amazing Books to Read (The List)
Robin Sharma: A phenomenal library is richer than financial prosperity.
Radar
Sverige tar skogen till Expo 2020 i Dubai
Regeringens enskilt största satsning inom export- och investeringsfrämjandet.
Radar
Sociala medier leder utformningen av event
IMEX Group om framtida strömningar.
Radar
Rotterdam bygger flytande solpanelspark
Vill erbjuda mer utrymme för att skapa ren energi i Rotterdam.
Hjärnkoll
Virtual Reality
Katarina Gospic om att jobba med VR business to business.
Kellerman
Visst är Göteborg på väg mot världsrekord
Roger Kellerman om internationellt uppmärksammad svensk hållbarhet.
platsannonser
nyheter
3-4 februari 2021
Smart Manufacturing:
Premiär för ny mässa inom industrin.
förflytta och förädla kunskap
Europas största konferens
inom högre utbildning till Göteborg.
PCO-kunskap
Samarbete
ska leda till fler kongresser i Jönköping.
mat och möten
Gastronomi Sverige Commis Award 2020
- vinnare Thilda Mårtensson.
flygnytt
Peab lägger ner driften
Ängelholm Helsingborg Airport tills vidare.
Omställning
Så blir Bokmässan 2020
ställs om till en digital bildningshubb.
framtiden kommer närmare
Eskilstuna kongresshus
står klart 2026.
stor utbyggnad på G
Chalmers Konferens & Restauranger
tar över Universeums restaurang- och eventverksamhet.
DEBATT
Dags att ge mässbranschen förutsättning
att fortsätta skapa värde för näringslivet.
Handelskammarens pris
Philippe Longchamps
är Sveriges bästa lärare 2020.
Länkar
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Wales tar plats på möteskartan
I Wales finns det åtta universitet, 600 slott och ett Starbucks-kafé. Fyra av universiteten räknas enligt QS World Rankings till 500 av världens bästa.

Det pågår mycket forskning, utveckling och innovation i Wales, som ligger i framkant inom bland annat teknik, energi, miljö och life science. Royal Welsh College of Music and Drama i Cardiff är med sin verksamhet en betydelsefull aktör för kreativa ämnen.

När ICC Wales öppnar i juni får landet ett efterlängtat tillskott och en ny mötesplats med plats för 5 000 deltagare. Den nya kongressanläggningen, som har ett stort politiskt stöd, är strategiskt placerad i utkanterna av Newport, och beräknas att bli en värdefull ekonomisk katalysator för landet Wales. Anläggningen är privatfinansierad av Celtic Manor som i sin tur ägs av den framgångsrike entreprenören och multimiljonären Sir Terrence Matthews, vars ursprung är wales-kanadensiskt.

ICC Wales har en 4 000 kvadratmeter pelarfri yta som går att dela in i sex sektioner. Här finns ett auditorium med en kapacitet för 1 500 personer, 15 mötesrum, ett atrium i glas samt en plaza utomhus på 2 500 kvadratmeter. Det är naturligt ljus i alla möteslokaler och även i det största rummet. Naturen finns utanför dörren.

Landets regering ser att Wales kan få en konkurrensfördel genom innovation, och att lyfta fram enkla erbjudanden med mervärden som andra destinationer kan tycka vara svåra. Det här är ett nytt strategiskt tillvägagångssätt vilket fullt ut är anpassat till Wales starka sektorer och akademiska styrkor. En stor konkurrensfördel är att Wales är litet och har bra kommunikationer.

Visit Wales är en del av den walesiska regeringens satsning som lanserades förra året. Målet är att öka landets andel av den globala mötes- och eventindustrin med en ny strategi för att maximera Wales styrkor som värd för Business Events. Samarbete är ett ledord i Wales och uttrycket ”vi arbetar tillsammans för att säkerställa framgång” hörs ofta.

The Business Events Plan innebär bland annat att Heledd Williams nu är chef för Business Events för att samordna och leda arbetet. Hon blir ansvarig för en rad nya initiativ, varumärkesutveckling och samarbetet med industrins olika intressenter. Parallellt pågår även arbetet med att engagera ambassadörer från Wales olika nyckelsektorer.

I strategin ingår dessutom att utveckla ett program för att delta i nationella och internationella mässor i Storbritannien, Europa och Nordamerika. Det tas också fram ett nationellt utbildningsprogram för de partners som bidra till att genomföra Wales ambitioner att ta större marknadsandelar när det gäller att locka fler Business Events.

Wales har genom åren varit framgångsrikt på att attrahera stora, internationella event som exempelvis Volvo Ocean Race, UEFA Champions League Final, Natos toppmöte, Womex – världens största mässa för folk- och världsmusik samt för Bio Wales, en av Storbritanniens ledande biovetenskapliga kongresser.

För att inte tala om de prestigefulla, internationella golfturneringar som genomförts i landet. År 2010 genomfördes Ryder Cup vid Celtic Manor House, som fem år i rad har blivit framröstat som Storbritanniens bästa mötesanläggning.

Visit Wales har ingått ett strategiskt partnerskap med Visit Britain, vilket bland annat betyder att Visit Wales medverkar vid stora internationella mässor som IBTM World och IMEX. Ett annat steg i strategin är att de ska delta i flera europeiska organisationers möten inom just Business Events.

I Cardiff, där alla större arenor och hotell ligger inom 15 minuters promenad från varandra, ligger också Principality Stadium med 74 000 sittplatser samt en 10 000 kvadratmeter stor bowlingarena. Men här ryms även 113 gästsviter, och sju lounger för gäster. Teater- och mötesanläggningen Cymru klarar upp till 5 000 delegater, och har en utställningsyta om 7 000 kvadratmeter.

Världsberömda Vale Resort som är ett 1700-talsslott i södra Wales, har elva multifunktionella mötesrum, där det största rummet rymmer 700 deltagare. Här finns också 143 hotellrum och tio mötesrum. Några evenemang som har genomförts här är relaterade till varumärken som exempelvis Aston Martin, Red Bull och PGA-mästerskapen i golf.

Wales är mindre omkring två timmar från de viktigaste städerna i Storbritannien, inklusive London, Birmingham, Manchester och Liverpool. Cardiff har en egen internationell flygplats med över 50 direktlinjer till flera stora europeiska städer.

Bild: ICC Wales. Foto: Scott Brownrigg.