Meetings No 72
Intro
Jämställdhet är den nya tillväxtfaktorn
Atti Soenarso om att hantera våra dramatiska insikter för att förstå världen bättre.
Cover Story
IACC Sweden
”Där Sverige var för tjugo år sedan och lärde sig, där driver vi utvecklingen idag.”
Radar
Cirkulär ekonomi positionerar Glasgow för event
Satsning på partnerskap och informationsdelning.
Klaner
Utan förståelse för klanen, ingen integration
Per Brinkemo: I mötet återupptäcker vi vår egen stat.
Sharma
Isn’t It Time? The 13 Questions for Visionaries
Robin Sharma hopes to help you win.
Hjärnkoll
Vad händer i hjärnan när vi hör andra prata i bakgrunden?
Helena Janckes forskning visar att prestationen kan minska med tio procent.
Kellerman
Fullärd? Glöm det!
Roger Kellerman: Långsamt blir vi bättre på att berätta vad som händer i världen.
platsannonser
Strategisk projektledare
Destination Eskilstuna
nyheter
Wow factor
Fotografiska
öppnar i New York.
nytt jobb
Stefan Sjöstrand
ny vd för Skistar.
hotellnytt
Frösö Park Hotel
planerar att bygga hostel i tidigare logement.
250 experter
Nationell konferens
Sverige mot Narkotika till Borås.
hållbart långsiktigt
​Nytt samarbetsavtal
mellan Östersunds kommun och Destination Östersund ska utveckla besöksnäringen.
Events skapar möten
Internationell coachutbildning
– en långtidseffekt av VM i bordtennis i Halmstad.
Hotellnytt
Elite Hotels
storsatsar på gym och spa.
innovationer
​Helsingborg
bygger AI-fabriken Smarter City Lab med stöd från Vinnova.
hotellnytt
Stor hotellsatsning av Winn Hotel Group
lyfter Södertälje centrum.
hotellnytt
Norrköping når nya höjder
med Winn Hotel Groups nya hotell.
Länkar
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Jämställdhet är den nya tillväxtfaktorn

Går vi mot en världsordning med ”Girlvilles” där kvinnorna dominerar och tjänar mest? Befinner vi oss i en tyst revolution där städer och kvinnor står i centrum?

I boken Urban Express (2015) uppmärksammar författarna, föreläsarna och debattörerna Per Schlingmann och Kjell A Nordström ett nytt fenomen där städer och kvinnor är centrala. Allt fler överger landsbygden och flyttar till stan. De förutspår att om drygt 30 år bor 75 procent av världens befolkning i urbana områden, och att städerna har en överrepresentation av kvinnor.

Kvinnor har en benägenhet att flytta till centralorter före män, skriver de. Och kvinnor utbildar sig i städerna. Det leder i sin tur till att kvinnor faktiskt börjar tjäna mer än män i många städer där det finns tillförlitlig statistik.

Kvinnor dominerar redan på utbildningar på universitetsnivå. Det blir ännu tydligare i staden.

Den tysta kunskapen som så många kvinnor har byggt upp under flera år börjar nu sippra upp ur asfalten, ur öknarnas glödheta sand; den tysta kunskap som bidrar till att kvinnorna i Rwanda är i majoritet i parlamentet, den tysta kunskap som gör att allt för många människor som inte har besökt Dubai har förutfattade meningar om hur kvinnor har det där. Ser du inte, hör du inte, då kan du inte heller berätta.

Att kvinnor nu har rätt att köra bil i Saudiarabien fnyser många människor åt. Men när vi granskar det som händer i flera av de arabiska länderna i verkligheten är framstegen många och snabba. På Zayed University i Dubai är det 95 procent kvinnor som studerar. I hela världen är den siffran kring 70 procent när det gäller kvinnliga studenter vid universiteten. Du som inte tror att det förändrar världen – räck upp en hand.

I Dubai finns organisationen Women Establishment som startade år 2006, ju du läste rätt. Det är tolv år sedan. Har du hört makthavare säga att kvinnor är lite fler än halva befolkningen? Ja, men vad händer sedan? Hur ska vi kunna utveckla vårt samhälle om inte kvinnor får samma förutsättningar att bidra på lika villkor som män?

År 2007 genomfördes Women Deliver Global Conference i London, och premiären för världsmötet samlade närmare 2 000 deltagare från 115 länder. Så nära i tiden som för elva år sedan var dödligheten för kvinnor som dog när de födde barn skrämmande hög. Det var helt enkelt dags för världens ledare att uppmärksamma frågan och göra något åt situationen. Och de behövde samlas vid en fysisk mötesplats för att kunna diskutera hur det skulle gå till.

Women Deliver Global Conference beskrevs som en banbrytande världskongress som manifesterade frågan ur många olika perspektiv, och flera konkreta handlingsplaner togs fram.

Den kongressen är bara en i raden av många möten i olika storlek som förändrar, utvecklar världen, sätter agendan och gör skillnad. Och det är bara början. Världen är trots allt en mycket bättre plats än vad många tror. Det gäller bara att lära sig att hantera sina dramatiska instinkter för att förstå omvärlden bättre.