Meetings No 71
Intro
“Convention Bureauer fokuserar på fel saker”
Atti Soenarso har träffat forskaren Thomas Trøst Hansen.
Cover Story
Anna Rosling Rönnlund, Gapminder
”Vi har rätt, ni har fel. Så enkelt är det.”
Radar
Tourism Australia
Skapar bid-fond för möten, värd över 80 miljoner kr.
Intermission
While There’s Life, There’s Hope
Ever present words from the past.
Sharma
24 Important Things Life Has Taught Me
Robin Sharma shares two dozen life lessons.
Samarbete
Universiteten allt viktigare kunskapsbärare för möten
En titt på framtidens kongresser i Skåne.
Radar
Ha en genomarbetad krisplan
Säkerheten måste ingå i helhetsupplevelsen.
Radar
Ice and Light Village
En igloo-by växer fram vid Kalixälven.
Hjärnkoll
Stäng av mejlen när du har ledigt
Mantra: Inte kolla intranätet, mejla, ringa, skicka sms eller jobba lite.
Kellerman
Styrelsearbete
Roger Kellerman undrar var svenskarna i de globala organisationerna finns.
platsannonser
Projektledare
till Event in Skåne, Malmö.
nyheter
hotellnytt
Sleepingfox Hotel Group
öppnar hotell i Linköping.
events skapar möten
Malmö blir värd för U20 VM
i Ultimate frisbee 2020.
events skapar möten
Baltic Sea Future
ingår partnerskap med Östersjöfestivalen.
hotellnytt
Scandic Hotels
öppnar Trondheims största hotell
events skapar möten
EM i curling till Helsingborg 2019
400 tävlande i 46 lag spelar över 100 matcher.
events skapar möten
Nordic MICE Summit i Malmö
på Live 1-3 november.
events skapar möten
Världens bästa curlare
kommer till Jönköping för Curling World Cup.

CWT-undersökning:
65 % av affärsresenärerna känner sig oroade över datasäkerheten då de reser.
event skapar möten
Malmö får Europamästerskap i Triathlon 2020
Mellan 2000-3000 deltagare.
Länkar
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Styrelsearbete

I juni hade European Cities Marketing, ECM, sin internationella kongress med tillhörande General Assembly-möte i Malmö. Kanske är det bara ett undantag från regeln att vi svenskar är nödbedda när det gäller att bjuda igen till våra internationella vänner i de organisationer vi också själva tillhör. Det kan vara organisationer som exempelvis ICCA, MPI, IAPCO, AIPC. Till mötet i Malmö kom det någon deltagare från Stockholm och Uppsala samt två personer från Göteborg. Men fortfarande är det ingen svensk representant i styrelsen för ECM. Det är ändå en förhållandevis stor organisation med över 100 europeiska städer som medlemmar.

I mina ögon var det också märkligt att det inte syntes ett spår i staden Malmö av mötet, det kom ändå 175 internationella deltagare till Malmömässan för att genomföra årsmötet, välja en ny styrelse och vara med i utbildningsprogrammet. Det var knappt att mötet märktes ens på Malmömässan.

Inom European Citites Marketing finns uttrycket ”Everyone in the city sells the city”, och själva tanken som driver organisationen är: ”Meet. Share. Grow.” Men på mässan kändes det aldrig som om det var fullt ut på allvar. En del av ECMs verksamhet handlar om möten och event (ECM Meetings Industry Knowledge Group), men så fort ett seminarium handlade om ämnet sjönk deltagarantalet drastiskt trots att det som togs upp var väldigt givande.

Under de senaste 50 åren har turismen gått från 100 miljoner turister år 1968 till runt 1,2 miljarder turister år 2017. Vi kan räkna med en fördubbling inom de närmaste 15 åren. Man kan ju undra om det ens finns något tak för den här utvecklingen? Ett av årets ämnen på ECM var: Vad ska vi med massturism till? När sätter vi en gräns för hur många turister vi kan klara av att ta emot? Det är städer som exempelvis Barcelona, Amsterdam och Palma på Mallorca som tycker att gränsen redan är nådd. Samtidigt blir lågprisflygbolagen fler och antalet flygplatser ökar, och inte minst Airbnb fortsätter att utvecklas.

De flesta Convention Bureauer har antalet gästnätter som sin främsta Key Performance Indicator, KPI, eller nyckeltal som vi säger i Sverige, och arbetar närmast intressenterna inom hotellbranschen. Hur många bäddar som fylls tack vare en kongress är en ständigt återkommande fråga. Men om du verkligen vill utveckla den stora potentialen för exempelvis vetenskapliga möten och konferenser måste du hoppa över det konventionella tänkandet och gå bortom dina starka positioner. Istället bör du sikta på små möten med djup påverkan och en stor hävstångseffekt.

Förresten. Det finns ett undantag från regeln att svenskar sällan engagerar sig i internationella mötesorganisationers styrelser. Lotta Boman på Sigtunahöjden är ordförande för IACCs Europasstyrelse och i styrelsen finns också Gunilla Runsten på Rönneberga och Sylvia Nylin, som också är vd för Svenska Möten. Tack för ert engagemang!