Meetings No 71
Intro
“Convention Bureauer fokuserar på fel saker”
Atti Soenarso har träffat forskaren Thomas Trøst Hansen.
Cover Story
Anna Rosling Rönnlund, Gapminder
”Vi har rätt, ni har fel. Så enkelt är det.”
Radar
Tourism Australia
Skapar bid-fond för möten, värd över 80 miljoner kr.
Intermission
While There’s Life, There’s Hope
Ever present words from the past.
Sharma
24 Important Things Life Has Taught Me
Robin Sharma shares two dozen life lessons.
Samarbete
Universiteten allt viktigare kunskapsbärare för möten
En titt på framtidens kongresser i Skåne.
Radar
Ha en genomarbetad krisplan
Säkerheten måste ingå i helhetsupplevelsen.
Radar
Ice and Light Village
En igloo-by växer fram vid Kalixälven.
Hjärnkoll
Stäng av mejlen när du har ledigt
Mantra: Inte kolla intranätet, mejla, ringa, skicka sms eller jobba lite.
Kellerman
Styrelsearbete
Roger Kellerman undrar var svenskarna i de globala organisationerna finns.
platsannonser
Vi söker Event Sales Manager
till 
CWT MEETINGS & EVENTS
nyheter
Och vinnaren är:
Sigtunahöjden
Årets Hållbara Företag 2019
Events skapar möten
Dreamhack Masters
återvänder till Malmö.
HOTELLNYTT
Nu öppnar Åby Hotel
i Göteborg/Mölndal.
omvärldsanalys
150 nya lyxhotell
öppnade i Grekland år 2018.
Hållbarhet
Framgångsrikt miljöarbete
på Meetx.
omvärldsanalys
Thomas Frostberg
om ekosystemet för innovation 2019.
mat och möten
Niclas Jansson, Sigtunahöjdens köksmästare,
vann internationell kocktävling.
nya uppdrag
Johan Svensson ny ordförande
för Countryside Hotels.
events skapar möten
Evenemang genererade 213 miljoner till Kristianstads näringsliv
Åhus Beachhandboll drog flest eventbesökare till Kristianstad 2018.
Digimania
Svensk framgång på Hannover Messe
skapar nya samarbeten för Svenska Mässan.
Länkar
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Convention Bureauer fokuserar på fel saker

”Det allra vanligaste räkningsfelet i den globala mötesindustrin är att fokusera på turismen genom att räkna hotellnätter.” Det påstår den danske forskaren och utvecklaren Thomas Trøst Hansen som doktorerar på att fördjupa kunskaperna om hur vi kan utveckla akademiska möten till nästa nivå. ”Då har man helt enkelt inte förstått vad det är mötesindustrin ska fokusera på”, säger han.

Hotellnätter, som han räknar som steg ett, är enkelt för politiker att förstå och ofta är det också hotellindustrin som sponsrar Convention Bureauerna och självklart vill ha tillbaka sitt engagemang genom merförsäljning, vilket är lika med fler hotellnätter. Inte sällan höjer hotellen priserna på rummen när det handlar om större möten som drar tusentals deltagare eftersom hotellet redan i normalfallet har 50 till 75 procents beläggning. Politikerna är också enkla i sina bedömningsgrunder och tycker att det är helt okej att räkna hotellnätter, men vill också gärna se hur mycket stora möten drar in i form av ökad handel. Vad som avhandlas under mötet verkar oftast göra detsamma.

Nästa steg i Thomas Trøst Hansens resonemang handlar om deltagarpåverkan som också inkluderar hållbarhetsfrågan. Om ett möte bejakar bin på taket på hotellet där man ska bo på, eller om det finns möjligheter att också ha roligt i närheten eller på mötesanläggningen räknas också det som ett plus.

Men mötets deltagare ser ju själva mötets innehåll, kvaliteten på föreläsare, kunskapsutbytet och nätverkandet som själva huvudsaken, menar Thomas Trøst Hansen. Att man ska resa till mötet är snarast någonting ont, särskilt om det handlar om att flyga. Åk gärna tåg, eller varför inte cykla? Kan man cykla under en kongress verkar det ibland vara mer värt än själva innehållet.

Thomas Trøst Hansen vill att vi kommer längre. I steg tre handlar det om utvärdering av Key Performance Indicator, KPI, som har samma betydelse som begreppet nyckeltal och handlar om ett fördjupat nätverksarbete, att skapa inspiration, hur vi utvecklas som individer, hur vår förening eller forskningsmiljö och vårt universitet ska utvecklas så att vi på sikt få se hur samhället utvecklas.

För att nå dit måste vi betydligt tydligare än idag ta oss ändå in i hjärtat i våra universitet och forskningsinstitutioner för att förstå varje mekanism om hur vi utvecklar de relationer som är nödvändiga att nå optimala resultat och föra världen framåt. Ingen liten fråga förvisso, men väl värd att ställa.

Under ECM-mötet i Malmö förde Thomas Trøst Hansen fram sitt budskap och självklart fanns det Convention Bureauer som gick i försvarsställning, medan andra redan sa att de arbetar som han Trøst Hansen förespråkar.

Han menar också att universiteten idag i allt högre utsträckning måste visa att de har stor påverkan på forskningsutveckling som utvecklar samhället. Helt klart är det att allt fler universitet ser möten som meriterande också globalt. De är på väg att skapa en tuffare utvärderingsmodell för mötets framtida utveckling. Det här gäller i första hand mindre akademiska möten, men de kan vara de mest betydelsefulla av alla möten och föregångare till flera kommande stora möten.