Meetings No 70
Intro
Skapa möjligheter med en bid-fond
Atti Soenarso: Australien satsar 80 miljoner kronor på möten och event.
Cover Story
Anna Lindström
Uppsala Convention Bureau stretar på likt en envis åsna mot målet.
Tillväxt
Positiv utveckling av idrottsevent i Uppsala
Med nya arenor har antalet evenemang och deltagare ökat.
Radar
Ny nationell arena för marin forskning
Skapar samlingsplats för forskning och innovation.
Intermission
A Life Remembered
Tack för musiken, Avicii.
Vision
Hotellnestorn Ejnar Söder
Vill skapa en ny svensk utbildning i internationell toppklass.
Sharma
Habits to Build Your Empire
Robin Sharma: Resist the saboteur!
Samarbete
Island världsetta
I att organisera internationella möten om vi räknar möten per capita.
Hjärnkoll
Cecilia Björkén-Nyberg
Rösten är otroligt viktig för hur vi tar emot budskap.
Kellerman
Ejnar Söders vision är också min
Roger Kellerman instämmer helhjärtat.
platsannonser
Vi söker Event Sales Manager
till 
CWT MEETINGS & EVENTS
nyheter
nya kunskaper
Fokus på inkluderande och jämställd arbetsplats
på Personal & Chef.
god och möten
Gothia Towers officiell partner
till Scandinavian Invitation.
omvärldskunskap
Svenskt fjällhotell på listan över världens mest romantiska platser
– före resmål som Seychellerna, Antigua och Zanzibar.
statistik
Rekordår för Swedish Lapland
ökar med fem procent i antalet gästnätter 2018.
statistik
Antalet besökare fortsätter att öka i Stockholm
14.5 miljoner besökare 2018 ger ökning på 3,5 %.

Stjärnuppställning
på Exclusively Corporate hos IMEX.
Awards
Lunds lokala mötesambassadörer hyllas
Johan Wester och Ulla Boström Hjort prisades.
statistik
Skåne växer snabbast
och har nu passerat sex miljoner gästnätter.
Hotellnytt
Scandic säljer Hasselbacken
till Pop House AB.
events skapar möten
Vetenskapsfestivalen får fyra miljoner från Stenastiftelsen
70 000 besökare 2018.
Länkar
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Island – samarbete är nyckeln till att vinna internationella möten

Island är ett land av sagor, magiska landskap, världsberömd musik, fantastisk mat. De är även nummer ett i världen att organisera internationella möten om vi räknar med möten per capita. Island är nummer 55 i ICCAs statistik i världen med 40 internationella möten, vilket gör ett möte per 8 500 invånare. Trettiosju av 40 möten hölls i Reykjavik.

Om USA, världens största mötesland, skulle ha lika många möten per capita skulle de ha nästan 40 000 ICCA-möten per år.

I fjol utnämndes Reykjavik till Europas bästa mötesdestination av Business Destinations Magazine. The Business Destinations Travel Award, som är inne på sitt sjätte år, belönar företag i olika kategorier för deras enastående bidrag och kompetenser när det gäller tjänster i affärs- och reseverksamhet.

Isländska leverantörer har även de haft många framgångar. Harpa Concert Hall och Conference Center vann utmärkelsen Europas bästa mötes- och konferensanläggning åren 2015 och 2016. Och taxfree-butiken på flygplatsen i Rejkjavik har utsetts till den bästa i sin kategori.

– Sedan Meet in Rejkjavik grundades 2012 har vårt mål varit att bli en av de ledande mötesdestinationerna i Europa, så vi är mycket glada över alla erkännanden, säger Thorsteinn Örn Gudmundsson, vd för Meet in Reykjavik, Reykjavik Convention Bureau.

Reykjavik har en högteknologisk infrastruktur med hög säkerhet, och tillgång till flyglinjer till och från över 80 städer i Europa och Nordamerika. Kombinationer som bidrar till att Reykjavik är en av världens bästa destinationer för internationella möten.

I början av april tecknades ett avtal mellan Meet in Reykjavik och Islands Universitet (HI) Universitetet i Reykjavik (HR) och Konsthögskolan (LHI). Avsikten med avtalet är att öka antalet internationella akademiska möten, kongresser och konferenser som hålls av universiteten.

Rektorerna från de tre universiteten skrev på avtalet tillsammans med conventions bureauns vd Thorsteinn Örn Gudmundsson, och borgmästare Dagur B Eggertsson.

Avtalet innebär att Meet in Rejkjavik som convention bureau assisterar universitetens medarbetare och deras samarbetspartners med förberedelser, informationsinsamling och kontraktsförberedelser som rör internationella möten, kongresser och konferenser vilka på något sätt involverar universiteten. Convention bureaun ser också till att informera internationella organisationer och arrangörer av möten, kongresser och konferenser om de mötesfaciliteter som finns i de tre universiteten.

Enligt Thorsteinn Örn Gudmundsson är avtalet ett betydelsefullt steg för att stärka Reykjavik som en internationell kongressdestination.

– Vi har haft bra relationer med universiteten de senaste åren. Vi är intresserade av att utöka vårt samarbete, och anstränga oss ännu mer för att söka lämpliga projekt så att vi kan utveckla destinationen och universiteten.

Borgmästare Dagur B Eggertsson anser att en dynamisk service kring möten som kongresser och konferenser stöder Rejkjaviks mål.

– Vi vill utveckla Reykjavik som högskole- och universitetsstad, men också bidra till ett kunskapsbaserat samhälle. En miljö där företagen ges utmärkta möjligheter att växa och blomstra. Det är många mål som sammanfaller i det avtal som nu har skrivits.

De diskussioner som följde efter undertecknandet av avtalet visade att Island har fokuserat på att formulera politiken i frågor som rör lika rättigheter, geotermisk energi och den arktiska regionen. Det har exempelvis resulterat i ett ökat intresse för att hålla arrangera möten kring just de frågorna. Landet kan även spela en viktig funktion i flera andra områden, det ingångna avtalet är ett steg mot en sådan roll.

Akademiska konferenser är ett viktigt sätt att rikta ljuset mot och skapa uppmärksamhet kring universitetens forskning, stärka deras rykte samt skapa nya nätverk och relationer med internationella akademiker. Dessutom spelar akademiska kongresser en betydelsefull roll för att bestämma i vilken ordning universiteten placeras i internationella jämförelselistor.

Den internationella geotermiska föreningen (IGA) har tecknat avtal med de tre ledande geotermiska energiföretagen på Island: HS Orka, Landsvirkjun och Reykjavik Energy (OR). Avtalet säkerställer ekonomiskt stöd till Världsgeotermiska kongressen (WGC) i Reykjavik 2020, som genomförs i april samma år i Harpa konserthus och konferenscenter. Islands geotermiska kluster är värd för den kongressen.

WGC hålls vart femte år och kommer nu äntligen till Reykjavik. Island har under de senaste decennierna varit ett starkt exempel på hur förnybar energi kan driva en modern ekonomi, och de isländska energibolagen har spelat en avgörande roll för geotermisk teknisk utveckling för elproduktion, fjärrvärme och andra direkta användningsområden.

Cirka 3 500 delegater förväntas komma till kongressen, och på plats få en möjlighet att se hur Island har blivit ledande inom geotermisk användning. Förhoppningen är att de kunskaper som presenteras under kongressen hjälper andra länder att ta nästa steg, när det gäller att genomföra hållbara energilösningar baserade på deras geotermiska resurser.

Global Destination Sustainability Index (GDS) 2017, det enda i sitt slag i världen, mäter bland annat hållbarheten i infrastruktur i samband med konferenser och möten, stadens miljöstrategi och servicepolicy, miljöcertifiering, omfattning av återvinning, kunskapsdelning och sociala konsekvenser. Målet är att visa potentiella kunder vikten av hållbarhet vid konferenser och möten i respektive städer.

Antalet utvärderade städer ökar varje år. I år fanns 38 städer från fem kontinenter med i undersökningen. För andra året i rad delar Reykjavik delar tredjeplatsen på listan med Köpenhamn. På första plats ligger Göteborg. Reykjavik har kättrat uppåt i listan år efter år sedan år 2013, och uppfyller nu 82 procent av de uppsatta målen för en hållbar mötesstad.

Hildur Björg Bæringsdottir, forskningschef för Meet Reykjavik, tar upp de utmaningar som Island har för att kunna skapa fler möten, vilka även är ICCA-möten.

Utmaningen har två sidor, konstaterar hon. Den ena sidan är datainsamling och information om vilka konferenser och kongresser som redan finns på Island. Å andra sidan triggar utmaningen rätt personer att visa intresse för att erbjuda sitt värdskap för möten inom deras kompetensområde.

– Vi har ett ambassadörsprogram vilket hjälper till att sprida ordet om vår service till lokala akademiker och utövare som är involverade i internationella föreningar.

– Med europeiska och internationella möten är utmaningen att övertyga de få personer av lokalbefolkningen som arbetar inom ett specifikt område, och vanligtvis är värd för nordiska möten, att även ansöka om att vara värd för det internationella mötet.

Enligt Meet in Rejkjaviks årliga undersökning bland convention bureauns mötespartners genomfördes det 218 möten och 353 incentive/företagsmöten på Island förra året.

Hildur Björg Bæringsdottir tar också upp att avtalet ger Meet in Rejkjavik bättre tillgång till universitetens fakulteter.

– Vi ska vara tillgängliga för dem på deras hemmaplan med regelbundna möten, presentationer och intervjuer. Det gör det möjligt för oss att presentera fördelarna för flera nyckelpersoner som vi vill ska vara värd för ett internationellt möte, en kongress, en konferens eller ett evenemang. Genom att förklara hur vi och våra associerade partners arbetar kan vi hjälpa dem om de vill genomföra sådana möten, samt uppmuntra dem att göra det.

– Samarbete är nyckeln till att vinna internationella möten. Vi har lärt oss det i vårt arbete med att bjuda på konferenser.

– Vi förväntar oss att vi har fler lokala mästare i vårt ambassadörsprogram. Tillsammans vill vi bjuda på fler möten inom de områden där Island har en fördel som exempelvis jämställdhet, geotermisk energi, genetisk forskning och arktiska områden, säger Hildur Björg Bæringsdottir.

Bilden: Harpa Concert Hall and Conference Center