Meetings No 68
Intro
Vi kongressarbetare
Atti Soenarso: En kongress är en faciliterad, extern arbetsplats.
Cover Story
Anders Sörman-Nilsson
Futuristen som blickar in i mötesindustrins framtid.
Intermission
Europa är inte en marknad
Det är viljan att leva tillsammans.
Skapande
La Perle by Dragone
Känslor kan vara både en hjälp och ett hinder när man skapar en show.
Sharma
Simple Ways to Start 2018 as a Genius
Robin Sharma: Did you make 2017 the greatest year of your life yet?
Hjärnkoll
Professor Gunnar Bjursell
Tomas Dalström i intervju om vilken inverkan kultur har på vår hälsa.
Kellerman
Positiva avtryck för framtiden
Tidningen Meetings International har en snabb utveckling utomlands.
platsannonser
nyheter
events skapa möten
VM i Halmstad
blev tidernas mest sedda lagtävling i bordtennis.
Från #metoo till handling
Stort intresse
för skoglig jämställdhetskonferens på Nolia i Umeå.
Möte om framtiden
Ny nationell konferens
om kretsloppsodling och Food Tech som framtidsnäring.
nytt jobb
Nordic Choice Hotels
får ny hållbarhetschef.
iCapital Awards
Umeå eller Göteborg
kan bli Europas huvudstad för innovation.
mat och möten
Restaurang Quan
förstärker Elite Hotels i Malmö.
Möten på hög nivå
Ny mötesplats
öppnar högst upp i femte Hötorgsskrapan.
mat och möten
Niclas Jansson, Sigtunahöjden,
vann internationell kocktävling.
Sverige långt framme
Svenska Möten
vinner europeiskt innovationspris.
nytt möteskoncept
Åby Arena i Göteborg
öppnar våren 2019.
Länkar
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Positiva avtryck för framtiden

Att lämna Sverige för en ICCA-kongress varje höst är i första hand en arbetsupplevelse för att få tillfälle att träffa stimulerande människor från hela världen. Visst möter vi ofta gamla vänner, vi pratar och uppdaterar oss med varandra. Vad har hänt sedan senast? Att springa på Mike van der Vijver, författare till bland annat boken Into the heart of Meetings gav på några få minuter i Prags stora kongressanläggning mer än månader av mejl till och från varandra. Vad är det som sker i det mänskliga mötet som inte kan ske i sociala medier? Det är direktheten, öga mot öga och kanske genom att lägga handen på en axel bryta ett mönster och skapa ett annat. Något magiskt är det. Vi påverkas av varandras kemi och biologi antingen vi vill det eller vet det. Här är ju hela mötesindustrins största styrka. Det personliga mötet slår allting annat. Under samtalet kom vi överens om att den internationella mötesindustrin gör ett för litet intryck på staden vi är i. Till Prag kom närmare 1 300 människor från hela världen och vi lämnar nästan ingenting bestående efter oss. Det ska vi ändra på i fortsättningen.

Vi fortsatte nästan direkt till ibtm World i Barcelona, som i år genomfördes för 30:e gången, och jag har varit där i alla 30 år. Har vår industri utvecklats till det jag hade som vision när jag startade min första tidning i augusti 1984? Nej, självklart inte. Jag ville så mycket mer. Till exempel att våra politiker någon gång ska förstå mötesindustrins stora potential och att den redan nu är en gigantisk motor till utveckling, men vi är kvar i turismträsket och det kan ju bara bero på oss själva. På IMEX Frankfurt i maj nästa år förändras det som alltid kallats Politicians Forum till Policy Forum för att delvis lämna turismpolitikernas oftast ganska sega världsbild. Spännande!

Sista jobbresan för året blev Best Cities Global Forum 2017 i klassiska Hotel Chinzanso i Tokyo. Under fem dagar träffade vi representanter för tolv ledande mötesstäder: Berlin, Bogota, Dubai, Edinburgh, Houston, Kapstaden, Köpenhamn, Madrid, Melbourne, Singapore, Tokyo och Vancouver. Tre tidningar var inbjudna, två belgiska magasin som nyss var samma tidning, och så vi från Sverige. Totalt var vi inte fler än 50 personer. Till forumet kom även flera stora organisationer som arrangerar några av världens större kongresser. Organisationerna kom till Japan för att diskutera hur de och världens ledande Convention Bureaus ska kunna samarbeta ännu mer framgångsrikt. Andra frågor som diskuterades var bland andra: Hur skapar vi bättre förutsättningar för att lyfta betydelsen av att kongresser också slår igenom kommunikationsmässigt i städerna där de genomförs? Hur skapar vi ett bättre lokalt arv efter varje kongress? Bogota är nästa värdstad på Best Cities World Forums dagordning. Vi åker dit därför att vi vill bidra till att utveckla mötesindustrin. När vi gör det förbättrar vi världen, för just nu behöver verkligen världen all bra förändring och utveckling som överhuvudtaget kan skapas av alla som är intresserade.

Förutom att vi har producerat vår globala utgåva av Meetings International på 112 sidor i höst, har vi även gjort två Business Intelligence Report, varav en är den andra rapporten om Dubai och som den här gången handlar om emiratets framtid. Det är ett oerhört intressant arbete att kunna följa utvecklingen på så pass nära håll, och att få möjlighet att prata enskilt med emiratier och ta del av deras syn på framtiden.

Den här svenska utgåvan följs av en ny inhemsk tidning i början av nästa år, och den handlar om stora möten. Vår tidning är inne i en spännande fas och har en snabb internationell utveckling, idag har vi kunder i 39 länder. Räkna med att våra nya globala kontakter och kunskaper dyker upp även i våra svenska magasin. Nästa år fortsätter vi med flera spännande initiativ både i och utanför Sverige. Slow journalism är ett av dem.