Meetings No 68
Intro
Vi kongressarbetare
Atti Soenarso: En kongress är en faciliterad, extern arbetsplats.
Cover Story
Anders Sörman-Nilsson
Futuristen som blickar in i mötesindustrins framtid.
Intermission
Europa är inte en marknad
Det är viljan att leva tillsammans.
Skapande
La Perle by Dragone
Känslor kan vara både en hjälp och ett hinder när man skapar en show.
Sharma
Simple Ways to Start 2018 as a Genius
Robin Sharma: Did you make 2017 the greatest year of your life yet?
Hjärnkoll
Professor Gunnar Bjursell
Tomas Dalström i intervju om vilken inverkan kultur har på vår hälsa.
Kellerman
Positiva avtryck för framtiden
Tidningen Meetings International har en snabb utveckling utomlands.
platsannonser
nyheter
events skapa möten
VM i Halmstad
blev tidernas mest sedda lagtävling i bordtennis.
Från #metoo till handling
Stort intresse
för skoglig jämställdhetskonferens på Nolia i Umeå.
Möte om framtiden
Ny nationell konferens
om kretsloppsodling och Food Tech som framtidsnäring.
nytt jobb
Nordic Choice Hotels
får ny hållbarhetschef.
iCapital Awards
Umeå eller Göteborg
kan bli Europas huvudstad för innovation.
mat och möten
Restaurang Quan
förstärker Elite Hotels i Malmö.
Möten på hög nivå
Ny mötesplats
öppnar högst upp i femte Hötorgsskrapan.
mat och möten
Niclas Jansson, Sigtunahöjden,
vann internationell kocktävling.
Sverige långt framme
Svenska Möten
vinner europeiskt innovationspris.
nytt möteskoncept
Åby Arena i Göteborg
öppnar våren 2019.
Länkar
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
La Perle by Dragone – en visuell vattenshow med extra allt

Dubai har fått ännu en attraktion som har alla förutsättningar att locka många besökare. I höstas öppnade La Perle by Dragone, en spektakulär vattenshow skapad av den konstnärlige ledaren Franco Dragone, som bland annat är känd för sin bakgrund som regissör i nycirkusgruppen Cirque du Soleil.

Föreställningen i Dubai utförs på en scen som är både ett torrt och stundtals väldigt vått golv. Det handlar om akrobatik och artisteri i världsklass, visuella illusioner som får publiken att gapa av förvåning samt nyskriven, suggestiv musik. Föreställningen berättar en historia fylld av olika slags intryck från Dubai och Förenade Arabemiraten, och pågår utan paus i nittio minuter.

Tack vare La Perles ankomst till stadsdelen Al Habtoor City skrivs ett nytt kapitel för liveuppträdanden i Mellanöstern. Det är första gången i regionens historia som en scenshow av det här slaget blir en permanent året runt-attraktion.

Föreställningen är nyskapande. Och det är bland annat tack vare Mohammed Al Habtoor, vice ordförande och vd för Al Habtoor Group, som var i Las Vegas och tittade på La Rêve, en av Franco Dragones tidigare shower. Mohammed Al Habtoor blev så inspirerad av den föreställningen att han ville vara med och skapa en ny, permanent show i Dubai. Mohammed Al Habtoor träffade efter en tid Franco Dragone, och insåg under mötet att han om någon skulle kunna genomföra Al Habtoors vision.

Som med alla Dragone-föreställningar hämtar Franco Dragone inspiration från den region där showen ska genomföras. Därefter för han samman några av världens bästa talanger från olika konstnärliga discipliner, men tar även hjälp av de tekniska innovationer som behövs för att göra en lokal historia levande och på så sätt fördjupa upplevelsen för publiken.

La Perle, som utspelas i en specialbyggd teater, känns intim trots sin storlek. Runt den cirkelrunda scenen slingrar sig 1 300 sittplatser och i mitten av scengolvet finns den permanenta och djupa vattengropen, en grop som symboliserar dykandet i havet efter de pärlor som var en stor industri innan oljan upptäcktes i Mellanöstern.

Processen innan ridån gick upp för första gången i augusti i år har varit lång. Föreställningen föddes som idé för nästan fem år sedan, men för majoriteten av skådespelarna, aktörerna och teknikerna, började resan för knappt tre år sedan. Tre auditions hölls i fem länder: Storbritannien, USA, Australien, Kuba och Tyskland med målet att hitta artisternas ’creme de la crème’.

– I oktober 2016 började vi med fasen Training and Formation, där vi också inledde det största musikarbetet någonsin i regionen. Det var i Dubai Studio som artisterna lärde sig de viktigaste färdigheterna och tränade sina kroppar för att vara i toppform inför föreställningarna, säger den regionalt konstnärliga ledaren Tara Young som har ett långt förflutet på och bakom scenerna på Broadway.

I maj 2017 flyttade ensemblen in ​​i teatern Al Habtoor City och Franco Dragone började skapa.

Tara Young berättar att de 65 artisterna kommer från 23 olika länder. Därutöver finns det 25 konstnärliga medarbetare, och närmare 70 scenarbetare. Totalt har produktionen nästan 160 medarbetare.

Gruppen av personer bakom scenen är även den stor och varierande. Bakom kulisserna finns ett team på cirka 70 experter inklusive tekniker, scenhanterare, de som jobbar med automation, översättare, där finns en träningsstudio, riggare och ljudingenjörer, för att bara nämna några. Enligt Tara Young är alla i ensemblen superstjärnor som har arbetat över hela världen med några av världens största shower och evenemang.

Franco Dragones utgångspunkt är att skapa en värld av egna upplevelser oavsett vad som händer i omvärlden.

– När publiken går in genom dörrarna till teatern ska de känna att de förflyttas till en annan värld, säger Tara Young.

Efter att ha sett den interaktiva teaterupplevelsen ställer vi oss frågan: Hur får föreställningen ihop alla stormande känslor och innovativa skapelser till en enhet?

– Känslor kan vara både en hjälp och ett hinder när det gäller att skapa en show. Den passion, energi och de stora känslor som varje konstnär lämnar som bidrag till föreställningen är fenomenal, men kan också vara fysiskt uttömmande. Konstnärerna måste lära sig att begränsa sina känslor så att de har uthållighet att utföra två shower varje kväll, säger Tara Young.

Men inte bara det. Andra utmaningar som artisterna och alla andra medarbetare måste jobba med är de tekniska innovationerna.

Under föreställningen används tekniker som aldrig tidigare har använts på någon enda scen någon annanstans i världen. Det kräver också sina förberedelser och sitt fokus.

I en tidigare intervju har Franco Dragone sagt: ”Med vår en och en halvtimmes skapelse kan vi läka några själar. Vi är drömmare. Vi kallar det underhållning, men vi hoppas att det är något mer – en liten del av evigheten.”

Tio fakta om La Perle

  1. Poolen i mitten av scenen har en kapacitet på 2,7 miljoner liter vatten, nästan den tredubbla mängden vatten som finns i en olympisk bassäng.
  2. Ljudsystemet fungerar över och under vatten. Det innebär att artister och tekniker kan höra musiken och kommunikationen under vatten.
  3. Det finns 135 högtalare i teatern, vilket ger en 360-graders ljudupplevelse.
  4. Alla lampor har en livstid på över 10 000 timmar.
  5. Teatern kan skapa ”regn” inuti auditoriet tack vare två vattenpumpar som kan leverera 9 000 liter vatten per minut.
  6. Det finns en sex meter lång ledad marionett i föreställningen som sköts av sex artister på golvet och en person högt upp i byggnaden.
  7. Allt som visas i teatern kommer från en projektionsskärm: logerna, väggarna, golvet och byggnadens kupol.
  8. Här finns dykare som hoppar från 25 meters höjd och här finns många luftakrobater som gör otroliga saker på mycket hög höjd.
  9. För att svara för utövarnas säkerhet finns det dykare i vattnet hela tiden, de ser till att ingenting händer artisterna som dyker.
  10. Poolen städas av ett oberoende system 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan och töms aldrig.