Meetings No 68
Intro
Vi kongressarbetare
Atti Soenarso: En kongress är en faciliterad, extern arbetsplats.
Cover Story
Anders Sörman-Nilsson
Futuristen som blickar in i mötesindustrins framtid.
Intermission
Europa är inte en marknad
Det är viljan att leva tillsammans.
Skapande
La Perle by Dragone
Känslor kan vara både en hjälp och ett hinder när man skapar en show.
Sharma
Simple Ways to Start 2018 as a Genius
Robin Sharma: Did you make 2017 the greatest year of your life yet?
Hjärnkoll
Professor Gunnar Bjursell
Tomas Dalström i intervju om vilken inverkan kultur har på vår hälsa.
Kellerman
Positiva avtryck för framtiden
Tidningen Meetings International har en snabb utveckling utomlands.
platsannonser
nyheter
events skapa möten
VM i Halmstad
blev tidernas mest sedda lagtävling i bordtennis.
Från #metoo till handling
Stort intresse
för skoglig jämställdhetskonferens på Nolia i Umeå.
Möte om framtiden
Ny nationell konferens
om kretsloppsodling och Food Tech som framtidsnäring.
nytt jobb
Nordic Choice Hotels
får ny hållbarhetschef.
iCapital Awards
Umeå eller Göteborg
kan bli Europas huvudstad för innovation.
mat och möten
Restaurang Quan
förstärker Elite Hotels i Malmö.
Möten på hög nivå
Ny mötesplats
öppnar högst upp i femte Hötorgsskrapan.
mat och möten
Niclas Jansson, Sigtunahöjden,
vann internationell kocktävling.
Sverige långt framme
Svenska Möten
vinner europeiskt innovationspris.
nytt möteskoncept
Åby Arena i Göteborg
öppnar våren 2019.
Länkar
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Vi kongressarbetare

Under ett samtal med Martin Sirk, vd för ICCA, i Braindate-rummet i Prags kongresscenter under ICCAs världskongress förra månaden, pratade vi bland annat om hur delegater kan motivera sitt deltagande i kongressen för chefer och kollegor. Förra året, när världskongressen hölls i Kuching på Borneo, var det flera Convention Bureaus som inte vågade skicka sina medarbetare till Malaysia av rädsla för vad tidningarna i hemlandet skulle skriva. Eller som en delegat sa i Prag: ”Det är mer politiskt korrekt att åka till en kongress i Europa.”

Själva hör vi till den del av media som förväntar oss att ledningen för en Convention Bureau tillåter så många medarbetare som möjligt att åka till en ICCA-kongress oavsett var i världen den genomförs. I fjol var vi många som for till Malaysia, i år träffades vi i Prag, och nästa år återses vi i Dubai.

I många företag och organisationer verkar destinationens attraktionskraft överskugga syftet med själva kongressen. Det kanske är dags att slipa på argumenten. En kongress är en faciliterad, extern arbetsplats för deltagarna. Till Prag kom det delegater från 81 länder för att underhålla och utvidga sina nätverk, få och dela med sig av nya kunskaper, snappa upp nya idéer och ta del av en och annan ny aha-upplevelse. Och tänka sig, medan vi gör det är vi på jobbet. Vi kommer till en extern arbetsplats där allt är serverat under en vecka: seminarier, vi är uppkopplade, samtalar med kollegor under kafferaster, luncher och middagar samt i bussen till och från kvällsprogrammen. Kan det bli så mycket mer effektivt?

Under en ICCA-kongress finns nämligen också de framtida möten som kan komma till din stad och till din stads kongressanläggning och hotell. Här finns leverantörer, PCOs, och DMCs. Kort sagt alla de som är med och skapar världens alla kongresser och därmed inte minst de organisationer som i årtionden har producerat världens viktigaste kunskapskongresser. Kan vi inte berätta det för våra lokala medier är vi faktiskt både obildade och rent av lite pinsamma.

Det handlar inte bara om enkla saker som att fylla hotellrum och restauranger. Det handlar om att utveckla våra egna kunskaper, våra universitet och högskolor, våra politiker, kanske till och med en och annan journalist som gärna stirrar sig blind på varje enskild krona istället för att ens begripa vad en Convention Bureau gör. Det är pinsamt med journalister som inte kan lyfta blicken från vad en Convention Bureau faktiskt åstadkommer när det handlar om att utveckla kunskaper.

Gå igenom dina argument, ha kontroll på ekonomin och var transparent inför de personer som ifrågasätter din organisations deltagande på en kongress. Genom att vara väl förberedd inför ditt deltagande på den externa arbetsplatsen, kongressen, kan du bidra till att de jobbdagarna blir de mest värdefulla under hela året. Inte bara för dig utan även för din organisation.

Låt mig ta ett bra exempel: Sadiq Aman Khan är en brittisk labourpolitiker. I maj förra året blev han Londons nya borgmästare. När Khan förstod vad en läkarkongress kan tillföra London och de som bor i där, sa han självklara saker som: ”Vi ska ha fler läkarkongresser i London eftersom de utvecklar våra läkare och deras kunskaper.” Indirekt sa han också: ”Om inte de som arbetar med att skapa flera internationella kongresser i vår stad gör sitt jobb genom att vara med i de internationella nätverken, hur ska vi då få hit just de allra viktigaste kongresserna?”

Det är inte onödigt att vara med på en ICCA-kongress. Det är avgörande för din stads och din regions utveckling. Syns du inte, så finns du inte.