Meetings No 66
Intro
Allting rapporteras, lite förklaras
Atti Soenarso: Tänk om vi inbillar oss att vi hänger med.
Cover Story
Sofia Falk
Utvecklad smarthet och lönsamhet via mångfald och inkludering.
Topologi
Låt dig aldrig luras av en korkad kanelbulle
Per Naroskin om att lära av årets Nobelpris i fysik.
Nätverk
Passionate About Events
Vill se kompetens i evenemang tas tillvara, utvecklas och destilleras.
Skapa Talang
Leta inte efter talanger, skapa dem
Vi gagnas inte av en mytologisering av talang.
Mindset
Skapa talang
Kristian Persson och Peter Svensson tror inte på att leta efter talang.
Gästkrönika
Så fungerar elitarenor och kommuner
Dan Persson: Därför är logen i Swedbank Stadion Malmö bra för staden.
Intermission
Klangen säger att friheten finns
Världsberömde poeten Tomas Tranströmer.
Organisationens intelligens
Att koordinera relationer handlar i högsta grad om möten
Per Hörberg om att lära sig möta sig själv.
Gästkrönika
Investera i internationell omvärldsbevakning
Lotta Giesenfeld Boman: Lyft blicken och spana lite längre bort än till närmaste granne.
Radar
Appen som får information att gå in
Istället för ut.
Sharma
How Business Titans Do It
Mastery Session.
Hjärnkoll
Professor Lars Olsson
Tomas Dalström om njutningsfulla dopaminduschars betydelse.
Kellerman
Tillåt inte okunskapen vinna i Borås
Beslutet om ett nytt kongresshus kan rivas upp.
platsannonser
Chef Akademikonferens
PCO för SLU, Karolinska Institutet, Stockholms universitet och Uppsala universitet.
Chef för möten och event
till Uppsala Konsert & Kongress.
nyheter
hotellnytt
Radisson Red i Oslo
satsar på hållbarhet och kultur.

visitBerlin:
11 miljoner övernattningar under första halvåret 2022.
positiv utveckling
Sigtunahöjden erbjuder personal bättre villkor
när hela mötesindustrin skriker efter folk.
MässNytt
Formex
öppnar den 23 augusti.
hotellnytt
Radisson Resort Plaza Skiathos
öppnar på Sporaderna.
nytt jobb
Easyfairs
utser Joachim Warnberg till tillfällig vd.
Event
Stor kongress för stadsträdgårdsmästare i Uddevalla i höst
Fokus på stadens parker, grönska och framtidsspaning inom stadsutveckling och hållbarhet.
flygtrafik
SAS satsar på Sälenfjällen och lanserar två nya linjer till Scandinavian Mountains Airport
Flyger internationella gäster direkt till flygplatsen från både Köpenhamn och Aalborg.
ny undersökning
Affärsresorna blir allt färre men allt mer ändamålsenliga
Enligt europeiska företagsledare är detta att vänta i en post-pandemisk värld.
Den 28-29 september
Dubai värd för megaturism-event
MENA Attractions & Destinations Forum 2022 förväntas locka över 300 aktörer.
Länkar
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Låt dig aldrig luras av en korkad kanelbulle

Vi lever i en tid av förbluffande händelser där saker och ting byter skepnad och spelreglerna ändras snabbare än vi hinner fatta.

Därför är det ingen slump att Nobelpriset i fysik handlar om fasövergångar, ett område som nu är på frammarsch, enligt Kungliga vetenskapsakademien. Jag saxar ur den ganska hänförda prismotiveringen:

Årets pristagare öppnade portar till en okänd värld av materia som försätts i märkliga tillstånd. Avgörande för de tre pristagarnas upptäckter var att de använde topologiska begrepp inom fysiken. Topologi är en gren av matematiken som beskriver egenskaper som förändras bara stegvis. Med den moderna topologin som verktyg kunde årets pristagare förbluffa experterna. Deras pionjärarbeten har lett till att jakten på nya exotiska materiefaser nu pågår för fullt.

Så vackert, så sekulärt och så abstrakt. Så vill jag också kunna uttrycka mig!

För att göra det lite mer begripligt illustrerade professor Thors Hans Hansson topologin med tre bakverk: kanelbulle, bagel med ett hål och en kringla med två hål. Det enda som räknas är antalet hål. Och det är antingen eller som gäller. Man kan inte ha ett bakverk med ett halvt hål.

Skillnader som man kan knåda om en kanelbulle, men om man för att den ska bli en bagel måste det till mer drastiska och radikala ändringar av spelreglerna.

Och för olika typer av materia gäller helt olika förutsättningar. Gränsen mellan en kanelbulle och en kardemumma-dito är bara en smakfråga. Men skillnaden mellan en kardemummabulle och en bagel är avgörande.

”Materia som försätts i märkliga tillstånd”, skriver Vetenskapsakademin. Det gäller inte bara materia utan även i samhället och politiken. Reglerna har ändrats. Inte bara lite. Utan radikalt! Nya regler har plötsligt införts och de gamla är ogiltiga.

Plötsligt står man bara där och liksom: Vad hände? Man hamnar utanför spelplanen.

Tegelsten för tegelsten, steg för steg, har schackklubbens lokaler förvandlats till en kampsportsarena där allt är tillåtet. Hur patetisk framstår man då inte när man står med asken med schackpjäser under armen mitt i boxningsringen.

Rättskaffens som en gammaldags liberal; klassens ordningsman står ensam kvar på skolgården och vädjar till förnuftet.

Det är så Hillary Clinton måste ha känt sig.

Donald Trump bryter mot alla tänkbara regler: för hur man debatterar, vad man kan påstå, ljuga om, förneka att man sagt det man precis sagt och med en makalös fräckhet bortförklara ett hot eller en förolämpning som sarkasm.

Att jämföra någon politiker med Hitler är alltid att skjuta över målet. Alla mätarna slår upp på rött. Den ende som gjort det själv är förmodligen Rodrigo Duterte, Filippinernas president. Han jämförde sig med Hitler, med viss rätt; mannen som faktiskt blivit vald till president just för att han brutit mot alla regler när det gäller rättssäkerhet och brottsbekämpning.

Donald Trump är ingen Hitler. Men när man läser beskrivningar av den tidiga Hitler så blir man ändå kusligt berörd av likheterna mellan det groteska löjet och det skrämmande.

Övergången är som i topologin: definitiv.

Pseudonymen Sebastian Haffner (som egentligen hette Raymund Pretzel) skulle ha fyllt 110 nästa år om han hade levat. Han är författaren till En tysk mans historia mellan 1914 och 1933 (Geschichte eines Deutschen – Die Erinnerungen 1914–1933) som han skrev inifrån Tyskland redan i mitten av 1930-talet.

Sebastian Haffner beskriver hur Hitlers person i början mest varit ett handikapp för honom:

”… hallickfrisyren; den billiga elegansen, den wienska förstadsdialekten, det myckna och långvariga talandet överhuvudtaget, därtill epileptikerbeteendet, det vilda gestikulerandet, fradgan, den växelvis flackande och stirrande blicken. […] De flesta av dem som 1930 började jubla mot honom i Sportpalatset skulle förmodligen ha undvikit att ta emot eld av denne man på gatan. Ingen människa skulle ha blivit förvånad om denna varelse under sitt första tal blivit tagen i kragen av en polis och förflyttad till något ställe där man aldrig mer skulle se något av den och där den utan tvivel hörde hemma. När ingenting sådant hände, när människan tvärtom blev värre och värre, allt vansinnigare och mer monstruös och samtidigt bara blev alltmer berömd och oberäknelig, slog verkan om: Fascinationen inför monstret tog vid […]”

Det är här topologin kommer in: Gränsen mellan pajas och monster är inte gradvis, den är stegvis. Det slår över. Underskatta aldrig jokern i leken. Man står där och tittar förfärat på och tänker vilken galning. Och så är han plötsligt ordförande i elevrådet, rikskansler i Tyskland eller president i USA.

Ibland hör man att Trump borde byta taktik och bli mer statsmannamässig och ställa upp på reglerna för att bli trovärdig. Från hans perspektiv är det nog det dummaste han skulle kunna göra. Om man är tillräckligt udda kommer man inte att jämföras med de konventionella, de normala, med etablissemanget längre. Ingenting klibbar på Trump, allting klibbar på Clinton.

Är man bara lite annorlunda kommer man att framstå som en loser i jämförelse med den som följer normerna. Men bryter man mot tillräckligt många regler så gäller helt nya. Som när man var liten och spelade spel: om någon hade fuskat lite grann, vänt på en tärning i smyg och ertappats så skulle han eller hon blivit utslängd och förödmjukad. Om någon dominant kamrat däremot skulle förnekat reglerna helt och skamlöst ändrat dem efter sina egna preferenser – då skulle han kanske kommit undan med det.

Haffner beskriver hur publiken inte kunde parera Hitlers våld mot spelreglerna. Han beskriver ”trögtänktheten hos dem som skulle tygla honom och som alltid ett ögonblick för sent begrep vad han egentligen just hade sagt eller gjort, nämligen när han redan hade överskuggat det igen genom ett ännu vanvettigare uttalande.” Och hur åhörarna var ”ur stånd att fatta att den personifierade underjorden utmanade dem.”

Underjorden eller inte, men om man bryter tillräckligt mycket mot reglerna transformeras man: man går från sorglig typ till tyrann.

Det är inte så verkningsfullt att psykologer under ledning av William Doherty skrivit under ett manifest om att Trump är olämplig som kandidat. För det handlar inte om det, det är andra mekanismer som är verkningsfulla.

Trump är ingen Hitler, men det finns en likhet i att sätta sina egna regler och den lockelse som många tycks finna i själva revolten mot etablissemanget, utan att bry sig om hur fortsättningen blir.

Omvärlden kanske har börjat genomskåda Trump, men det finns många andra. Det dyker hela tiden upp nya. Antigay-talespersonen Andrew Bieszad har kommit fram till att orkanen Matthew var en syndaflod, ett straff för att det hållits Prideparader i bland annat Orlando. Idag skakar vi på huvudet åt stolligheten, men i morgon kan vi vara tvungna att förhålla oss till den typen av galenskap och irrationella jakt på syndabockar.

Så lär av årets Nobelpris i fysik och av topologin: låt dig aldrig luras av en korkad kanelbulle. Den kan bli en brutal bagel med hål och sedan till alla experters förvåning: en grevéost!

Och så där håller det på tills bara hålen är kvar.