november 2016 | Intro
Allting rapporteras, lite förklaras
I den brittiska tidningen Independent läser vi att Helen Boaden, en av Englands mest meriterade journalister, har sagt upp sig efter att ha arbetat i 34 år för BBC. I tio år var hon chef för BBC News, därefter jobbade hon som chef för BBC Radio. Varför hon sa upp sig? Hon tror inte längre på dagens journalistik. Det är många personer som kritiserar media, ofta med undertonen att det var bättre förr. Och vems är felet att ytligheten breder ut sig – jo, internet. Men Helen Boaden har en annan infallsvinkel. I sitt långa avskedsmejl betonar hon de förbättringar som den digitala teknologin har fört med sig. Idag kan journalister rapportera från alla delar av världen. Det är lätt att komma över information, det går snabbt, är relativt enkelt och inte är det dyrt heller. En värld utan internet är det få personer som vill ha tillbaka. Problemet, menar Helen Boaden, är att nyhetsrapporteringen som dominerar journalistiken beskriver händelser i fragment eller små delar. Vi får inte ta del av hela bilden, utan får bara fragment av en händelse, det gäller särskilt inom tv-nyheter. Vilket innebär att vi får en sämre förståelse för vad som egentligen händer. Det är som hon skriver: ”Allting rapporteras, men väldigt lite förklaras. Gör vi i media idag tillräckligt för att förklara och utforska? Eller är vi för upptagna för att gå vidare till nästa nyhet?” Tänk om det är så att vi tror att vi kan ta hand om information från det ständiga flödet av nyheter, vi inbillar oss att vi hänger med. Men studier visar att uppdelningen av saker och ting försvårar komplext tänkande, och att vår kreativa förmåga sjunker. Helen Boadens slutsats är att journalister inte bara måste tänka snabbt. I dagens snabba värld måste man mer än någonsin förr också komma ihåg att tänka långsamt. ”In a world of fast är det viktigt att tala sig varm för ”the virtues of slow”. För trettio år sedan i Italien grundade Carlo Petrini rörelsen Slow Food som en motkraft till den ökande snabbheten i livsmedelsindustrin. I flera decennier har människor uppmuntrats till snabb tillagning av halvfabrikat i mikrovågsugn. Men hur näringsrik är snabbmat egentligen? Undersökningar som gjordes visade sig att snabbhet har en fatal baksida. Den insikten behöver nå inte bara journalistiken. |