Meetings No 62
Intro
Affärsresebyråerna hukar under radarn
Atti Soenarso om affärsresebyråernas osynlighet.
Cover Story
Magnus Lindkvist: Ljudet av sinnen som öppnas
Provocerar fram andra sätt att tänka.
Psykologiska möten
Frihet under övervakning
Hans Gordon om människans konflikter och inre ambivalens.
Radar
Europas nationella
Convention Bureauer i strategisk allians
Kommunikation
Talar du giraff- eller vargspråket?
Karin Idar förklarar skillnaderna.
Intermission
Koks restaurang, Färöarna
Värt en resa från vart som helst.
Radar
MIV 15
Framtidens möten och dagens möjligheter.
Sharma
My 20 Best Quotes for Epic Achievement
Robin Sharma shares to inspire.

Meetings Master Classes
tillbaka med en Sverigepremiär.
Hjärnkoll
Dopamin är hjärnans glädjemolekyl
Björn Foghammar om perception, kognition och ovanliga rörelser.
Kellerman
Mina damer och herrar!
Kellerman är upprymd efter mötet med professor Eddie Obeng.
platsannonser
Vi söker Event Sales Manager
till 
CWT MEETINGS & EVENTS
nyheter
hotellnytt
Egencia presenterar
de 100 bästa affärsresehotellen 2019 – Sex svenska hotell med på topplistan.
nytt jobb
Patric Sjöberg
lämnar Stockholmsmässan i maj 2019.
globalt nätverk
Göteborg
vill bli Sveriges första Unesco City of Literature.
mötesakademin
Spännande samarbete
Mellan Vår Gård och House of Sparks.
hotellnytt
Passion Manager Sophia Allerth
förverkligar Stordalens kultur på Stockholms största hotell.
forskning skapar möten
110 miljoner
till biologiska läkemedel.
ökad hållbarhet
Uniaden:
Resan mot ännu ett miljömärkt event.
flygindustrin
Världens säkraste flygbolag
2019 utsedda.
hotellnytt
Fem arkitektkontor tävlar
om att gestalta Svenska Mässans fjärde torn.
Strategi
Nederländska Kongress & Turistbyrån
stänger sitt kontor i Stockholm.
Länkar
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Håll ögonen på Aberdeen

En timme och fyrtio minuters flygresa från Köpenhamn. Längre än så tar det inte till skotska Aberdeen, som har rankats som en av de mest konkurrenskraftiga städerna i Storbritannien. Här pågår för närvarande stora ekonomiska infrastrukturinvesteringar när det gäller möten och evenemang.

”Keep the economic impact coming to our region, and attract people and keep them here” är ett uttryck som används ofta.

Flera betydande satsningar är redan genomförda och fler är på gång de närmaste fem, sex åren. Det har även fyllts på rejält med hotellrum de senaste åren, och fler ska de bli, totalt tusen till närmare bestämt. Idag finns det 4 000 bäddar i tre- till femstjärniga hotell.

Internationellt är The Granite City, med närmare 230 000 invånare, varav 50 000 är studenter, välkänd för alla som arbetar inom gas- och oljeindustrin. Staden jobbar strategiskt enligt triple-helixmodellen och har insett vilka värden möten och event har för det lokala samhället. En undersökning från 2013 visar att över 14 000 events genomfördes i Aberdeen det året med en direkt skatteeffekt till staden på över 690 miljoner kronor.

Under den ekonomiska nedgången har Aberdeen gått emot trenden i jämförelse med andra delar av Storbritannien. Staden beskrivs ofta med uttrycket ekonomiskt mikroklimat, vilket innebär att den är mycket öppen för nya investeringar. Nyckelbranscher är energi, life science, fastighetsförmedling och turism. Arbetslösheten på 2,3 procent är en av de allra lägsta i hela riket.

Aberdeens starka ekonomiska tillväxt har attraherat stora, varaktiga investeringar, många nya företagsetableringar och inte minst högutbildade människor. Staden kallas ofta för the Energy Capital of Europe, och lockar kongresser, konferenser och företagsevenemang relaterade till energisektorn. Till kongressen ”Offshore Europe” förra året samlades 63 000 människor under fyra dagar, vilket ger minst 500 miljoner kronor i turismekonomisk omsättning.

I juni förra året beslutade Aberdeens kommunfullmäktige att en bygga ett nytt Aberdeen Exhibition and Conference Centre, AECC, med planerad öppning vid årsskiftet 2017–2018. Den nuvarande anläggningen har vuxit ur kostymen för de över 600 arrangemang som genomförs här per år, arenans fysiska begränsningar har nått sin maxgräns.

Med det nya AECC är målet att säkerställa att Aberdeen fortsätter att locka stora evenemang samt försäkra sig om en ännu större andel av kongresser, konferenser, utställningar och konserter. AECC är redan idag en betydelsefull del i stadens infrastruktur och bidrar med omkring 570 miljoner kronor till den lokala ekonomin.

Den nya multiarenan är också en del av en strategisk generalplan som skapats. I anslutning till den nya anläggningen, som ska vara den mest hållbara byggnaden i Storbritannien, byggs bland annat tre hotell med totalt 500 bäddar, en företagspark, ett energicentrum och genomtänkta grönområden.

Huvudutställningshallen i AECC är på 9 000 kvadratmeter med plats för 15 000 stående personer eller 10 000 sittplatser. Det är tänkt att man ska kunna ha tre parallella möten med olika mötesägare samtidigt.

Aberdeen är också ett av de ekonomiska dragloken i den brittiska ekonomin, och förknippas sedan fyrtio år som en stad i den globala energiindustrin. Flera internationella företag har öppnat sina huvudkontor här, vilka i sin tur genererar många olika typer av möten och events.

Staden akademiska mötesplatser är de två universiteten: University of Aberdeen’s King’s College (max 400 personer) och Robert Gordon Institute of Technology (300 personer). De erbjuder historiska miljöer som passar för exempelvis olika slags företagsevenemang, middagar och mingel.

För galamiddagar och företagsevent finns det flera olika slott i varierande charmighetsgrad att välja emellan och inom bra räckhåll från citykärnan: Fyvie Castle (favorit), Castle Fraser, Drum Castle och Crathes Castle. Nyrenoverade The Beach Ballroom är en klassisk, skotsk mötesplats i art deco-stil intill den långa strandpromenaden.

Att kombinera möten med golf låter sig också göras. Inom en halvtimmes körning finns 30 banor inklusive världsberömda, bedövande vackra Trump International Golf Links. Vill man röra sig över ett större område finns det 70 golfbanor i nordöstra Skottland att välja mellan.

Man skulle kunna säga så här: Skriv upp Aberdeen på listan över kommande mötesdestinationer.