Meetings No 39
World Village of Women Sports
Mårten Hedlund
sätter Malmö på idrottskartan
Psykologiska Mötesplatser
I våra möten skapar vi kulturen
RADAR
Yangtorp Qigong Resort
När man stiger in i receptionen är man plötsligt i Kina.
CSR
Kristina Nitzler
CSR-strategi i praktiken
Robin Sharma
Leadership 2.0
The 73 best ideas, insights or lessons I’ve learned
mötespedagogik
Kaiketsu
När logik och intuition samsas
Hjärnkoll
Flow är upplevelsen av flow
En intervju med professor Fredrik Ullén
Mötesuppror
Tänk som en kvinna
Roger Kellerman
Glädjande utveckling
Vi måste in i de internationella nätverken
platsannonser
Vi söker Event Sales Manager
till 
CWT MEETINGS & EVENTS
nyheter
kunskapsöverföring
Stockholm än en gång värdstad
för världens största diabeteskongress.
nya kunskaper
Fokus på inkluderande och jämställd arbetsplats
på Personal & Chef.
god och möten
Gothia Towers officiell partner
till Scandinavian Invitation.
omvärldskunskap
Svenskt fjällhotell på listan över världens mest romantiska platser
– före resmål som Seychellerna, Antigua och Zanzibar.
statistik
Rekordår för Swedish Lapland
ökar med fem procent i antalet gästnätter 2018.
statistik
Antalet besökare fortsätter att öka i Stockholm
14.5 miljoner besökare 2018 ger ökning på 3,5 %.

Stjärnuppställning
på Exclusively Corporate hos IMEX.
Awards
Lunds lokala mötesambassadörer hyllas
Johan Wester och Ulla Boström Hjort prisades.
statistik
Skåne växer snabbast
och har nu passerat sex miljoner gästnätter.
Hotellnytt
Scandic säljer Hasselbacken
till Pop House AB.
Länkar
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Sponsor Logo
Tänk som en kvinna

Vi män har idogt och länge försökt hålla kvinnor borta från vår heliga domän – näringslivet och beslutsfattandet utanför hemmet. Vi i Sverige brukar sträcka på oss och mena att vi är jämställda. Men det är bara en rejäl livslängd sedan som kvinnan fick rösträtt, 1921. Och få kvinnor känner sig fullt jämställda i Sverige. Det är bara att titta på lönestatistiken för kvinnor och män med samma arbetsuppgifter.

August Strindberg var bara en i raden av internationella kulturpersonligheter som hyllade teser som att kvinnan är stadd i konstant föränderlighet, att kvinnan är formlös och inkonsekvent. Detta tvingar då mannen att tukta och hägna in kvinnan för att inte locka männen i fördärvet.

Otto Weininger, österrikisk filosof, nära nog dyrkades av Strindberg. Han tackade Weininger i ett brev för att han med sin skickliga retorik, en gång för alla ha löst ”kvinnofrågan”. Till saken hör att samme Weininger lär ha upphöjts av Adolf Hitler för att vara historiens ende hederlige jude. Och detta för att filosofen tog sitt liv vid 23 års ålder när han förstod vad det innebar att vara jude. Och det likställdes då med att vara kvinna …

Ludwig Wittgenstein och James Joyce var andra som beundrade den unge filosofens verk där kvinnans karaktär sköts i sank. Men jordmånen var god. Nietzsche och Schopenhauer hade redan sopat banan för denna, manliga syn, genom att slå fast att kvinnan är en barnslig varelse utan vare sig mental eller fysisk styrka. De skulle helt enkelt föda barn och inte försöka frigöra sig.

Nåväl, 2010 är vi väl modernare än så? De flesta är nog det i tanken. Men i praktiken?

Det kvinnliga synsättet börjar nu efterlysas på bredare front i samhället. Detta i efterdyningar av finanskriser för tongivande institutioner och hela stater. Det börjar skönjas ett mönster av onödigt risktagande bakom krishärdar på börser, i företag och i länder. Ett risktagande som styrs av det manliga könshormonet testosteron och stresshormonet kortisol.

Hjältarna, de som ibland lyckas med risktagandet, är oftast män som kört på, nästintill berusade av testosteronkickar. När det börjar gå dåligt utsöndras kortisol vilket bidrar till panikförsäljningar och andra kortsiktiga beslut. Det kan vara intressant att påpeka att anabola steroider utvinns syntetiskt ur testosteron.

I näringslivet kan det manliga beteendet förenklas till att tävla och ta risker. Det kvinnliga står för samarbete och mindre risktagande. Som i trafiken helt enkelt. Kvinnor kör bättre enligt statistiken. Men många män tycker att de kör som kärringar …

Nu finns det (för testeoron-männen) besvärande fakta att ta del av. Företag med kvinnlig dominans i ledningen tenderar att bli mer lönsamma än andra företag. Och lönsamheten ökar med styrelser med en god kvinnlig balans. Kanske det är därför som kvinnliga vd-ar i USA i snitt tjänar mer än de manliga vd-arna. Kvinnorna är dock få på den nivån, än så länge. Men bland chefer generellt och bland de professionella yrkena (som advokater, konsulter osv) dominerar redan kvinnorna.

Norge har gått om Sverige i denna fråga, redan före kvoteringslagen. Idag kan man se unga, välutbildade kvinnor balansera de betydligt äldre männen i norska styrelser och ledningsgrupper. I Sverige syns dock tendensen tydligt i grund- och gymnasieskolans betyg och högre examina där flickor och unga kvinnor helt enkelt är bättre än pojkar och unga män. I Europa och USA tas högre examen till 60 procent av kvinnor.

För de som behöver mer fakta kan det beaktas att de flesta miljonärerna i västlandet mellan 18 och 44 år är kvinnor. År 2025 kommer kvinnor att äga 60 procent av den personliga förmögenheten i Storbritannien. Sjuttio procent av nyföretagandet i Kanada sköts av kvinnor och 80 procent av köpbesluten i västvärlden tas av kvinnor.

Till honom: Låt oss inse fakta och börja lära oss. Financial Times menar att den främsta globala tillväxtmotorn inte är Kina och Indien utan kvinnor. Mikrolånen i tredje världen för att få igång avgörande verksamhet för att utveckla regioner och länder ges till kvinnor i första hand. Männen tenderar att ”slarva bort kapitalet”, kvinnan förvaltar pundet bättre …

Den som vägrar inse vad som pågår och som tror att det blåser över har nog inte lärt av historien. Ingen armé i världen kan stoppa den idé som vunnit kraft och fått upp farten. Jag tror att de män som försöker att streta emot kommer att förvandlas till springpojkar i sammanhanget. Låt oss istället mogna och lära av det kvinnliga tänket.

Till henne: Trots den bevisliga framgången är det inte så många kvinnor som jublar. Dels för att succén sker på männens villkor, i männens värld. Dels för att de flesta kvinnor vill leva i harmoni med männen och inte tävla mot dem. Det är kanske dags att ta nästa steg även för kvinnan. Som att lära mer av mannens goda sidor. Som att släppa vissa frågor för att kunna koncentrera sig på andra. Kanske skulle en del kvinnor kunna släppa in männen mer i hemmets utformning? Låta mannen bestämma och laga maten ännu oftare?

Till oss alla: Det bästa vore väl att få leva som den man är. Oavsett kön, kultur eller etnisk bakgrund. Genom att minska uppdelningen i vi-och-dom kan vi själva känna oss mer hela och bidrar i högre utsträckning till hållbara och långsiktiga lösningar.

Mångfald är ett fint ord som allt fler använder. Det finns forskning som visar att heterogena grupper kommer fram till bättre lösningar än homogena. Även om de mer homogena grupperna skulle innehålla individer som i sig förfaller mer kunniga. Denna effekt tilltar ju mer komplext sammanhanget är. Och den globaliserade tillvaron blir väl allt mer sammansatt.

Allt detta är för de flesta av oss välbekant vid det här laget. Ändå sker utvecklingen mot mångfald långsamt både i näringslivet och i samhället i övrigt. Varför? Kan det vara så enkelt som att det är lite obehagligt att öppna upp för det obekanta. De allra flesta vill vara tryggt kvar i sin komfortzon bestående av sina gamla sanningar. Det är alltid lättast att slippa ompröva något grundläggande.

När filosofen Otto Weininger firade triumfer genom att påverka viktiga kulturpersonligheter under 1900-talet gjorde han det genom att polarisera. Genom att skräddarsy förenklade vi-och-dom-lösningar förfördes majoriteten. Det är bedrägligt skönt att ibland gömma sig bland likasinnade och stärka samhörigheten med en yttre ”fiende” – dom.

Det blir genast enklare när man inser att alla människor har såväl manliga som kvinnliga sidor. Detta är inte bundet av könet bara för att det har blivit förstärkt av vilket kön man råkar tillhöra. När någon fött barn frågar vi inte först om barnet mår bra. Vi frågar: ”Vad blev det?” Omedvetet styr vi sedan in vår perception och vårt beteende mot barnet utifrån dess kön.

Men en pojke är också en liten människa med hela repertoaren av känslor och behov att vara älskad som han är. Även pojkar vill kunna visa ömhet och närhet. Precis som att en liten flicka har behov av att ibland leva ut och ta för sig. Driva på och utmana fysiskt. Inte bara leka med dockor. Testosteron utsöndras i inte bara hos finniga tonåringar och hos män, de utsöndras också i äggstockar och i moderkaka hos kvinnor. Hormonet har betydelse för hälsa och välbefinnande hos både män och kvinnor.

Samhället och näringslivet skulle må bättre av att betrakta individerna som just individer. Som människor i första hand – och som man eller kvinna, gammal eller ung, grek eller cypriot först i andra hand. Här sås fröet till mångfald. Tänk som en människa. Vem startar det partiet till nästa val?