platsannonser
Konferenssamordnare
till Citykonferensen/Ingenjörshuset.
Helsingborg Convention & Event Bureau
söker en Destinationssäljare.
Vi söker projektassistent
till MKONs team i Malmö!
Local Sales Executive/Manager
at Generator in Stockholm.
nyheter
hållbarhet i fokus
Clarions nya miljösatsning en succé
- lägre förbrukning och en miljon kronor till UNICEF.
stora möten
Borås tar emot 300
deltagare från Sveriges kart- och mätkompetens.
möten förädlar och utvecklar kunskap
Malmö stad nobbade stor IT-konferens
– kunde inte se nyttan.
mat och möten
Stockholmsmässan
arrangerar matfestival i Kungsträdgården.
hotell
Tillväxt på Arlanda
får hotellprojekt att växa.
kunskapsutveckling
Södertälje Science Park
tar initiativ till Science Week.
omvärldsanalys
Stockholm klättrar
som internationell mötesstad.
statistik
Uppsala passerade Göteborg
i ICCA-statistiken.
möten utvecklar kunskap
10 000 kunder
ska inspireras till bättre möten. Scandic lanserar nytt möteskoncept.
på nytt uppdrag
Maria Sebnat Martin
ny projektledare för Sigtuna Litteraturfestival 2018.
RSS
rss_icon
Länkar
Middagen som är en konsert

Taste of Sound heter  konceptet som förvandlar en konferensmiddag till en multisensorisk upplevelse för alla sinnen. Musik, smak, doft, ljussättning och atmosfär  skapar en väldigt annorlunda upplevelse.

– Vi ville skapa en middagsupplevelse där måltiden är en enda stor multisensorisk upplevelse för alla sinnen, säger Per Samuelsson, en av upphovsmännen som arbetar med måltidsdesign.

Taste of Sound är sannolikt det svenska startskottet på den starkt växande gastronomiska trend som ofta kallas Crossmodalism, en samlingsterm som bland annat rymmer forskning, kultur, gastronomi, filosofi och andra upplevelsebaserade konstarter.

De senaste åren har Per Samuelsson tillsammans med Iréne Sahlin skapat spektakulära måltidsupplevelser för såväl olika slags möten och ambassader.

– Du kommer rakt in i en helt ny värld, en atmosfär som förflyttar dig från den grå vardagen. Du hör ett soundscape av ljud som är en blandning av välbekanta ljud från naturen och olika delar av världen i kombination med musikaliska klanger, säger han.

Väggarna är ljussatta med mönster som sakta förändrar sig över tid och rummets atmosfär förändras. Vad som sker därefter skiljer sig från middag till middag.

– Till varje maträtt framförs musik i bakgrunden live, som har komponerats för att matcha smakerna till just den maträtten, säger Per Samuelsson.

När musik och smak synkar och har samma egenskaper, förstärks den totala smakupplevelsen med upp till 60 procent visar en rad studier. Det finns en hel del forskning på området och mycket av den kommer från universitetet i Oxford.

När Per Samuelsson upptäckte några av de studierna såg han möjligheterna och dök under ett par år ner i forskningsresultaten och lärde känna forskarna för att lära sig allt inom området.

Det resulterade i den nyskrivna boken Krydda med Musik som har belönats med titeln Årets pionjär av Svenska Måltidsakademien, samt the Best Cookbook in Sweden av Gourmand International. Senare i år tävlar de om titeln Best in the World.

Vid en traditionell eventmiddag avbryts gästerna allt som oftast när de förväntas titta på underhållning, eller tvingas att lyssna på tal mitt under någon av rätterna. Inte bara matupplevelsen går då förlorad, utan även konversationerna som startat kring borden avbryts.

– Det här var något vi verkligen ville ändra på, säger Iréne Sahlin. Alltför ofta finns det inte någon dialog mellan kök, underhållare och arrangörer för att skapa en bra måltidsupplevelse. Man beställer helt enkelt lite ”god” mat, frågar någon musiker om att spela något godtyckligt och mitt i alltihop får chefen för sig att det är ett bra tillfälle att hålla sitt tal till medarbetarna.

 

Taste of Sound. Foto: Robert Berglund