platsannonser
Projektledare
till Scanworld Conference & Events.
Akademikonferens
söker Projektkoordinator till kontoret i Solna.
nyheter
Omvärldsanalys
Hotellbokningar utanför resepolicyn
är fortfarande ett problem.
nytt uppdrag
Umeå Congress
tecknar nytt ramavtal med Linköpings Universitet och anställer.

Yasuragi
lanserar nya TV-fria rum.
omvärldsanalys
Internetstiftelsen investerar en miljon kronor
i mötesplatsen Foo Café.

Thomas Engelhart
lämnar Scandic Hotels.
Omvärldsanalys
Minnesota hjälper KTH Campus att fylla 100 år
100 talare, 50 timmar nonstop!
resehandling i förvandling
Resia förvandlar resebyrån till studio
Resia Travel Studio finns i Kungsbacka.
flygindustrin
Flygresorna i världen
ökade med sju procent under 2016.
hotellnytt
HKC Hotels väljer Best Western
för sin storsatsning i Göteborg.
New Nordics by SAS
SAS utökar menyn i SAS Go
med fokus på resenärers livsstil och kostbehov.
RSS
rss_icon
Länkar
Paul Bocuse får Kungsfenan 2009

Nu är det klart vilka som får "Kungsfenan The Swedish Seafood Award", utmärkelsen som delats ut sedan 2002 i kategorierna "Hållbart fiske" och "Maritim Gastronomi". Det är tre internationellt mycket välmeriterade personer som får ta emot priset på GöteborgsOperan den 11 februari 2010.

Paul Bocuse*, 83, är förmodligen världens mest kände och inflytelserike kock. Han tilldelas Kungsfenan 2009 i kategorin Maritim Gastronomi. därför att han genom matlagningstävlingen Bocuse d'Or på ett utomordentligt sätt synliggjort fiskgastronomin. Prissumman är på 200 000 kronor.

 

Kungsfenan i Hållbar Fiskenäring 2009 tilldelas två pristagare: Dr Abraham Iyambo** den namibiske fiskeriministern och ministern för naturresurser, för att Namibia under mer än ett decennium har kunnat genomföra en hållbar förvaltning av landets fiskeresurser. Dr Joe Borg***, EU-kommissionär och tidigare utrikesminister på Malta, därför att fiskerifrågorna under hans ledarskap fått den uppmärksamhet som är nödvändig för att minska problemen i EU:s fiskevatten. Prissumman är på 200 000 kronor.

 

Årets Skarpsill 2009 går till Helen Lindqvist**** som genom sin doktorsavhandling utförst den första specifika undersökningen av sillens hälsoeffekter. Prissumman är på 30 000 kronor.

Kungsfenan The Swedish Seafood Award har ambitionen att bli världens mest välrenommerade fiskpris. Sedan 2002 har innovatörer inom forskning, redskapsutveckling, gastronomi och fiskerelaterat entreprenörskap från en rad länder rest till Göteborg och hedrats för sina insatser.

Priset på 400 000 kronor delas ut i kategorierna "Hållbar Fiskenäring" och "Maritim gastronomi". "Årets Skarpsill" är juryns specialpris till innovatörer och entreprenörer som står för skarpt nytänkande.

Organisationer och företag som står bakom Kungsfenan The Swedish Seafood Award är: Göteborgs Universitet, Fiskeriverket, Länsstyrelsen i Västra Götalands län, Västra Götalandsregionen, Västsvenska Turistrådet, Swedbank, Svenska Mässan, Göteborg & Co och Svensk Fisk.

 

Mer om pristagarna:

*Paul Bocuse, krögarikonen, seda­­n 1965 innehavare av maximala tre stjärnor i Guide Michelin och en av grundarna till la Nouvelle Cuisine, skapade redan1987 den prestigefyllda matlagningstävling som idag räknas som VM i matlagning, Bocuse d'Or. Genom deltävlingen Bästa fiskrätten har fisk och skaldjur erövrat en framträdande position inom den högre matlagningskonsten och därigenom höjt nivån för maritim gastronomi. Med sina visioner och genom sitt djupa kunnande har Paul Bocuse låtit generationer av kockar exponera färdigheter och innovationslust för specialister och allmänhet. Hans bidrag till fiskgastronomin är därigenom avsevärt.

 

**Dr Abraham Iyambo, har byggt upp en fungerande, forskningsbaserad förvaltning i Namibia. Dr Iyambo skapar framsteg genom utvecklingsarbete både regionalt, nationellt och internationellt, och fiskesektorn ger numera näst flest arbetstillfällen i landet. I ett vidare perspektiv har pristagaren hittat vägar för att begränsa det illegala, icke-reglerade fiske som förekommer i Sydostatlanten. Han bidrog till att formulera Reykjavik-deklarationen om nödvändigheten att tillämpa ekosystemansatsen i fiskets förvaltning. Dr Abraham Iyambo har i sin verksamhet vågat ta, för stunden, impopulära beslut som i efterhand visat sig vara både konstruktiva och framsynta.

 

***Dr Joe Borg, har gjort stora ansträngningar för att EU:s nuvarande fiskeripolitik ska ges en grundlig översyn. Förslaget i den så kallade grönboken har varit föremål för en omfattande diskussion inom gemenskapens olika intressesfärer. Dr Borg har betonat att det framtida regelverket måste utgå från ekosystemansatsen och att fiskeflottans kapacitet måste anpassas till ett långsiktigt hållbart nyttjande av fiskeresursen inom ramen för ett utökat marknadstänkande Dr Borg har också framhållit behovet av en regionalisering och den enskilde fiskarens ökade ansvar i en ny fiskeripolitik EU:s fiskeripolitik är i stort behov av nytänkande. Dr Joe Borg har, med stark personlig integritet, förmått hantera kortsiktiga intressen i förhållande till mera långsiktiga. Hans arbete har stor potential att skapa en trovärdig, hållbar fiskeripolitik.

 

****Helen Lindqvist har i sin forskning påvisat flera positiva effekter av sillkonsumtion, alla tydligt kopplade till hjärt/kärlsjukdomar och/eller diabetes. Resultatmässigt har hon visat att sill i kosten förbättrar kolesterolvärdena, vilket gör att risken för åderförkalkning och hjärt/kärlsjukdomar minskar. Hos försökspersonerna som fick sill i kosten ökade "det goda" kolesterolet (HDL )i blodet markant, jämfört med när de åt fläsk eller kyckling. Helen har i samarbete med Leif Mannerström dessutom tagit fram snabblagade och moderna recept på sill. Under sitt forskningsarbete har hon genomfört många publika presentationer. På så vis har kunskap om sillen och dess positiva egenskaper nått en bred allmänhet.