platsannonser
Akademikonferens
söker Projektkoordinator till kontoret i Solna.
nyheter
Swedish Lapland
Skellefteå Airport
får pris som Årets Möjliggörare.
på nytt uppdrag
Stellan Eriksson
ny ekonomichef på MCI.
företagsutveckling
Bra Mässor
köper del i Oxbridge Live Media.
föreningar som utvecklar världen
Göteborg
värd för Associations World Congress 2019.
På nytt uppdrag
Siri Wikander
blir ny Director of People Growth på Scandic Hotels.
Awards
Vinstregnet
över Brunkebergstorg fortsätter.
utvecklande möten
Mjukvarukonferensen STEW
kommer till Malmö 2018.
Grönaste staden
Bygget av Växjös nya stads- och stationshus
beräknas starta april 2018.
nordiska smaker
Finnair inleder samarbete med
Tommy Myllymäki.
Långtidshotell
Forenom
blir Airbnbs största partner inom affärsresor i Norden.
RSS
rss_icon
Länkar
1700-tals fästning ny mötesplats i Stockholms skärgård

Fredagen den 28 juni öppnar Fredriksborg Hotell & Restaurang vid Oxdjupet på norra Värmdö utanför Stockholm. Utöver hotellet finns en restaurang, ett orangeri och bryggservering. Inne i fästningen finns en lokal från 1700-talet för olika typer av evenemang.

Statens fastighetsverk har tecknat ett operatörsavtal med entreprenörerna och makarna Eva och Thomas Persson.

Fredriksborgs fästning ingick i det försvar Sverige byggde upp för att skydda Stockholm från ryssarna under 1700-talet och är ett statligt byggnadsminne som förvaltas av Statens fastighetsverk.

– Att bedriva verksamhet på en historisk plats som Fredriksborg känns som en dröm som har förverkligats. Med vårt breda mat- och kulturutbud hoppas vi kunna erbjuda något för alla, säger Eva Persson, vd för och ägare av verksamheten.

Hotellbyggnaden i stenkasernen är ritad av arkitekten Carl Hårleman i mitten av 1700-talet. Byggnaden har renoverats för att behålla sin ursprungliga charm och består idag av reception/lobby och ett tiotal personligt inredda rum. En restaurang för 75 sittande gäster är placerad i tre intilliggande matsalar.

Köksmästare Noomi Sanchez och restaurangchef Tom Karlsson ansvarar för mat och dryck i restaurangen, i orangeriet och bryggserveringen. Anläggningen värnar om det närodlade och samarbetar med flera lokala producenter.

Restaurangen är restaurerad i tidtypiskt 1700-talsmanér. En stor del av inredningen i restaurangen och orangeriet är lokalt tillverkad av Oxdjupets Båtbryggeri-

– Ett starkt lokalt engagemang är vårt signum och vi kommer, så långt det är möjligt, att samarbeta med lokala matproducenter. Vi har även återupplivat den gamla örtträdgården som fanns här för 300 år sedan och använder våra egenodlade kryddor i matlagningen. Allt bröd bakas på plats och även fonder och majonnäs tillagas från grunden. Planen är på sikt att även odla egna grönsaker i vår stora trädgård, säger köksmästare Noomi Sanchez.

Hotellrummen har fått personliga namn och samtliga är inredda utifrån varje rums unika förutsättningar, med bland annat antikviteter och lokalt specialtillverkade möbler. De flesta rummen har utsikt över Solöfjärden.

På gårdsplanen utanför hotellet finns ett orangeri med utsikt över Stockholms inlopp där gästerna kan äta enklare mat, dricka en kopp kaffe framför kaminen eller äta hemgjord glass.

Ett stenkast därifrån ligger bryggserveringen, en utomhusservering med sköna loungemöbler, fåtöljer och solstolar.

Redan i sommar ställer konstnärer ut sin konst på Fredriksborg. Först ut är fotografen Jonas Borg som fick det prestigefyllda uppdraget att fotografera Kronprinsessbröllopet och Prinsessans Estelles dop. Utställningen består av både publicerade och opublicerade foton från de senaste tio årens arbete.

Den omfattande, varsamt gjorda renoveringen av fästningen har gjorts av fastighetsverket och arkitekten Sven Ahlsén.

 

Foto: Jonas Borg.